Hrabre žene Kruščice - Inicijativa za sprječavanje gradnje MHE na rijeci Kruščici

Hrabre žene Kruščice, na svom mostu, obilježile godišnjicu borbe za svoju rijeku i najavile nove bitke

Nakon što su žene Kruščice uvidjele da nadležne institucije i lokalna vlast nemaju sluha da problem izgradnje MHE na rijeci Kruščici riješe razgovorom i dogovorom, za njih tada nije preostao drugi način nego da pokušaju odbraniti rijeku – fizički, pisao je svojevremeno portal e-Trafika. 'Nije nas bilo strah. Sjele smo na most i uradile to bez ikakvog dvoumljenja. Pazite, kada smo se poredale niti jedna žena nije ustala i otišla, hrabro smo sjele i čekale!', rekla je Maida Bilal, jedna od hrabrih žena Kruščice i aktuelna predsjednica ekološkog udruženja Bistro. A predsjednica MZ Kruščica Tahira Tibold, dodala: 'Na mostu se branilo temeljno ljudsko pravo, pravo na život i zdravlje. I tada ne razmišljate o strahu'.

U ponedjeljak 24.08.2020., na mostu Hrabrih žena Kruščice, u selu Kruščica, kod Viteza, obilježena je treća godišnjica od nasilne akcije snaga specijalne policije Srednjobosanskog kantona, nad ženama koje su, na tom mostu, svojim tijelima branile svoju rijeku i sprečavale gradnju mini-hidroelektrana na njoj, odnosno uništavanje prirodnog bogatstva i izvora života tog kraja.

Podsjetilo se i na 500 dana i noći borbe ovih hrabrih žena, blokadom mosta preko istoimene rijeke. Ali i na pravnu bitku koju su vodile i odgovornost vlasti za dramu kroz koju su prošle.

“U svom tom periodu 22 žene i jedan muškarac završili su na sudu. Sud je donio presudu i žene i taj muškarac su oslobođeni krivnje. Od tada do danas nismo dobili niti izvinjenje niti bilo kakav vid poštivanja ili obraćanja od nadležnih na svim nivoima”, kazala je Bilal.

Vlasti je to koja je interes pojedinca-investitora, stavila ispred interesa čitave zajednice, a nije prezala ni od upotrebe sile protiv vlastitih građana, usljed čega ostaje sumnja na korupciju unutar tijela koja su donosila odluke, pri tome kršeći propisane procedure. A to da su procedure kršene i dozvole izdate nezakonito, u konačnici je utvrdio i Kantonalni sud u Novom Travniku.

A Žene Kruščice najavile su i nastavak pravne bitke i tokom 2020. godine.

Ovim skupom, naime, zvanično je započeta i Građanska inicijativa kojoj su cilj izmjene i dopune Prostornog plana SBK, kojim će se iz plana izbrisati MHE Kruščica 1 i Kruščica 2 i rijeka Kruščica trajno zaštititi. Odnosno, cilj je poništenje izmjena Prostornog plana, iz 2016. i 2017. donesenih netransparentno i bez javne rasprave i vraćanje na početni doneseni Prostorni plan SBK/KSB (2005.- 2025.), kojim je planirana zaštita ovog područja i razvoj turizma.

“Pozivamo sve građane Viteza da nam i dalje budu podrška i potpišu ovu inicijativu”, poručile su hrabre žene Kruščice.

Podsjećamo, na kraju, da je borba ovih hrabrih žena izazvala divljenje i u svijetu, te su, u oktobru prošle godine, dobile i uglednu nagradu njemačke fondacije EuroNatur za izuzetno zalaganje u očuvanju evropskog prirodnog naslijeđa. Kojom prilikom je predsjednica ove fondacije Christel Schroeder izjavila: “Danas smo “Nagradom za zaštitu prirode” odali počast inicijativi otpora. Ova nezamislivo duga borba žena Kruščice jedna je od najuzbudljivijih priča koje sam doživjela u očuvanju prirode. Predajemo “EuroNatur” predstavnicima koje se bore, ali želimo uključiti i sve mještane u pozadini. Izuzetno poštujem hrabrost i odlučnost, upornost i solidarnost ove hrabre i mudre zajednice”.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije