Hrabre žene Kruščice - Inicijativa za sprječavanje gradnje MHE na rijeci Kruščici

Hrabre žene Kruščice traže izjašnjavanje 151 kandidata za OV Vitez: Šta možemo očekivati od vas u vezi MHE na Kruščici?

Sudovi su poništili izdate okolinske i ostale prateće dozvole za dvije mini hidroelektrane na Kruščici, ali sve dok planirane MHE ne budu izbrisane iz prostornog plana, rijeka Kruščica nije trajno zaštićena što je krajnji cilj hrabrih Žena Kruščice.

Neformalna grupa građana “Hrabre žene Kruščice” je danas poslala “otvoreno pismo” svim kandidatima za općinske vijećnike Općinskog vijeća Vitez, na predstojećim lokalim izborima, tražeći od njih da na listu svojih prioriteta stave borbu protiv netransparentnih i nezakonitih procedura prilikom izdavanja dozvola za izgradnju dvije mini hidroelektrane na rijeci Kruščici.

“Tražimo javno izjašnjavanje šta ćete uraditi po pitanju ovog problema.”, zahtjevaju od kandidata “Hrabre žene Kruščice”, podsjećajući, u nastavku:

“Kao što Vam je poznato, „Hrabre žene Kruščice“ više od tri godine vode pravnu, političku i ljudsku borbu protiv nelegalno dozvoljene izgradnje dvije mini hidroelektrane na rijeci Kruščici. Mi, Žene Kruščice smo svojim tijelima spriječile investitore da započnu izgradnju mini hidroelektrana tako što smo u više navrata blokirale prolaz građevinskim strojevima na mostu koji će postati simbol otpora običnog čovjeka pravnom nasilju zarad privatnih interesa. “

U „otvorenom pismu“ iz ove neformalne grupe, potencijalnim budućim vijećnicima Općinskog vijeća Vitez, obraćaju se „svjesni činjenice da prethodni sazivi Općinskih vijeće snose veliku odgovornost za trenutno stanje“. No,…

„Također, svjesni smo da svaki vijećnik u skladu sa svojim dužnostima i obavezama može i mora odgovorno obnašati povjerenu dužnost  i podići glas protiv netransparentnih i nezakonitih procedura  i zauzeti se za zaštitu rijeke Kruščice.“

Hrabre žene Kruščice, naime, izražavajući spremnost da se nastave boriti protiv lokalnih moćnika i nesavjesnih i korumpiranih političara, ako zatreba i pred međunarodnim sudovima, nude, potencijalnim budućim vijećnicima, mogućnost da javno iskažu svoj stav:

„Želimo u ovo predizborno vrijeme znati Vaš stav i koje korake ćete poduzeti po pitanju kršenja  dosadašnjih procedura i zaštite rijeke Kruščice, ukoliko budete član narednog saziva Općinskog vijeća.“, kaže se u „otvorenom pismu“. I napominje da je rok za dostavu odgovora 11. novembar 2020. godine. Nakon čega će ova grupa građana javno objaviti odgovore svih kandidata, kao i informaciju koji kadidati se nisu izjasnili tj. poslali svoj odgovor.

Podsjećamo, sudovi su poništili izdate okolinske i ostale prateće dozvole za dvije MHE na Kruščici, ali sve dok planirane MHE ne budu izbrisane iz prostornog plana, rijeka Kruščica nije trajno zaštićena što je krajnji cilj hrabrih Žena Kruščice.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije