Hrabre žene Kruščice - Inicijativa za sprječavanje gradnje MHE na rijeci Kruščici

HRABRE ŽENE KRUŠČICE U PONEDELJAK 24.08. NA SVOM MOSTU PODSJEĆAJU NA GODINE BORBE ZA SVOJU RIJEKU I NAJAVLJAJU NOVE BITKE

U ponedjeljak 24.08., na mostu Hrabrih žena Kruščice, u selu Kruščica, kod Viteza, obilježiće se treća godišnjica od nasilne akcije snaga specijalne policije Srednjobosanskog kantona, nad ženama koje su, na tom mostu, svojim tijelima branile svoju rijeku i sprečavale gradnju mini-hidroelektrana na njoj, odnosno uništavanje prirodnog bogatstva i izvora života tog kraja.

Podsjetiće se i na 500 dana i noći borbe ovih hrabrih žena, blokadom mosta preko istoimene rijeke. Ali i na pravnu bitku koju su vodile i odgovornost vlasti za dramu kroz koju su prošle.

Vlasti, koja je interes pojedinca-investitora, stavila ispred interesa čitave zajednice, usljed čega ostaje sumnja na korupciju unutar tijela koja su donosila odluke, pri tome kršeći propisane procedure. Što je, u konačnici, utvrdio i Kantonalni sud u Novom Travniku.

Ovim skupom, prema najavi, zvanično započinje i Građanska inicijativa kojoj su cilj izmjene i dopune Prostornog plana SBK, kojim će se iz plana izbrisati MHE Kruščica 1 i Kruščica 2 i rijeka Kruščica trajno zaštititi. Odnosno, cilj je poništenje izmjena Prostornog plana, iz 2016. i 2017. donesenih netransparentno i bez javne rasprave, u kojoj su morali učestvovati i mještani MZ Kruščica. I vraćanje na početni doneseni Prostorni plan SBK/KSB (2005.- 2025.), kojim je planirana zaštita ovog područja i razvoj turizma.

Tim povodom, Žene Kruščice najavljuju nastavak pravne borbe i tokom 2020. godine.

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije