NGG „Spasimo Drinu“ Goražde

I da je od Pink Floyda previše je – Građani Goražda žele gledati u rijeku a ne u zid!

Neformalna grupa građana “Spasimo Drinu” podsjeća građane na dosadašnji tok borbe, na netransparentnost vlasti i sumnje o nizu propusta i nepravilnosti učinjenih pri izgradnji zida, te na ciljeve i naredne korake u borbi za zaštitu Drine, odnosno prava građana na svoju rijeku, bez zidova.

Kontroverzni projekat izgradnje “obaloutvrda”, tj visokog zida duž obale rijeke Drine, kroz naseljena mjesta i sami centar grada, kojim je građanima umjesto dosadašnjeg pogleda na rijeku i slobodnog pristupa Drini, ponuđena budućnost gledanja u zid, izazvao je žestoku reakciju građana Goražda – protestna okupljanja, peticiju,… I stvaranje neformalne grupe građana “Spasimo Drinu”, koja se bori protiv netransparentnosti i nezakonitosti u ovom projektu lokalne vlasti i ukazuje na neadekvatnost rješenja za kojim je ta vlast posegla u vezi sa problemom koji joj je navodno bio cilj riješiti.

Naime, građani koji iskazuju nezadovoljstvo, jasno stavljaju do znanja da oni nisu protiv izgradnje obaloutvrde, ali da je ovo rješenje, koje vlast provodi bez konsultovanja građana, neadekvatno, jer se na ovaj način umanjuje kvalitet njihovog života.

Neformalna grupa građana “Spasimo Drinu” danas (12. septembra) na info pultu, postavljenom ispred Centra za kulturu u Goraždu, a i u otvorenom programu, putem Facebook stranice “Spasimo Drinu”, podsjeća građane na dosadašnji tok borbe, na netransparentnost vlasti i sumnje o nizu propusta i nepravilnosti učinjenih pri izgradnji zida, te na ciljeve i naredne korake u borbi za zaštitu Drine, odnosno prava građana na svoju rijeku, bez zidova.

I pozivaju građane da se uključe u tu borbu i podrže aktivnosti Grupe.

Iz Grupe podsjećaju da je njihova borba počela u aprilu 2020. protestnim okupljanjem, te, u nastavku, potpisivanjem prve peticije, u naselju Luka, koja je imale samo jedan zahtjev: Obustava gradnje zida u naselju Luka. Na organizovanom sastanku, gradonačelnik ne pokazuje razumjevanje za potrebe i zahtjeve građana, i spremnost na argumentovan dijalog i transparentnost, u čitavom procesu. Stotinjak građana Goražda su potom svojim tijelima formirali “Živi zid”, simbolično poručujući da će Drinu braniti i svojim tijelima, ako to bude potrebno.

U junu je održana i prva velika protestna šetnja “Spasimo Drinu” na kojoj se okupilo oko hiljadu građana grada Goražda, koji su jasno i nedvosmisleno izrazili svoje nezadovoljstvo do tada izgrađenim zidovima, ali i sa kompletnim netransparentnim procesom izgradnje obaloutvrde.

“Mi ne odustajemo od naše borbe za spas Drine. Tražimo reakciju nadležnih za spornu gradnju, i ponavljamo pitanje kako se može graditi bez urbanističke dozvole i odobrenja za građenje, bez javnih rasprava i učešća građana. Mi nećemo odustati od naših zahtjeva, jer ovo je naša rijeka i naš grad i ne planiramo dozvoliti da se to sve uništi zarad interesa pojedinaca”, ističe Amar Imamović, predstavnik neformalne grupe građana “Spasimo Drinu”.

Podsjetimo da čitavu stvar komplikuje i činjenica da se “zid”,  gradi kreditnim sredstvima Svjetske banke. I da su trenutni radovi u završnoj fazi. A da je vrijednost investicije oko 10 i po miliona maraka, pri čemu se, prema dobro obavještenim izvorima, planira novo zaduženje kod Svjetske banke od oko 20 miliona za nastavak i druge projekte u vezi s gradnjom obaloutvrde.

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije