Restart Srpska - kampanja borbe protiv korupcije prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima u RS

Iako je NS RS odbila peticiju, zakon koji treba da onemogući partijsko zapošljavanje ipak u proceduri

Predstavnici organizacije “Restart Srpska” 10.1. su u Banjaluci održali konferenciju za medije gdje su upoznali javnost sa dešavanjima u vezi sa peticijom koju su predali Narodnoj skupštini Republike Srpske, a koja se tiče uvođenja obaveznog konkursa prilikom zapošljavanja u svim javnim preduzećima, fondovima i drugim sistemima javnih službi.

Predsjednik ovog udruženja Stefan Blagić rekao je da se njihov Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu javnih službi nalazi u redovnoj skupštinskoj proceduri, iako je njihova peticija odbijena.

Iako smo mi NS RS predali blizu 4 000 potpisa, oni su nam odgovorili da se praktično svaki drugi građanin nije potpisao onako kako je trebalo, te da stoga ima između 1800 i 1900 validnih potpisa. Mi smo nakon toga kontaktirali poslanika Davora Šešića, koji je u naše ime, u ime svih građana koji su potpisali ovu peticiju, a ispred Kluba poslanika SDS-a predao u skupštinsku proceduru navedeni nacrt“, izjavio je Blagić i dodao da nije toliko značajno ko je formalno predlagač, koliko je značajno da se sam zakon usvoji i pozvao sve poslanike u NS RS da glasaju za njega.

Mi ćemo kontaktirati i sve šefove klubova i njihove zamjenike i pozvati ih na razgovor u svrhu pojašnjavanja našeg nacrta zakona, kako bismo obezbijedili podršku svih, jer je vitalni interes Republike Srpske da se omogući ispravno i legalno zapošljavanje najboljih, a ne najpodobnijih“, objasnio je Blagić.

Član i aktivista Restarta Nebojša Đurić, koji je nedavno riješio višedecenijski matematički problem, smatra da je navedeni zakon, odnosno precudura, veoma važna jer je to, kako upozorava, sistemsko rješenje neophodno našem društvu.

Svi ćemo se složiti da treba da se zapošljavaju najbolji, ali nažalost, to obično ostane na riječima. Naši poslanici sada imaju dobru priliku da ispune predizborna obećanja“, istakao je Đurić.

Kompletnu konferenciju za medije možete da pogledate ispod.

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije