Restart Srpska - kampanja borbe protiv korupcije prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima u RS

Batinama do posla? – Šef kabineta načelnika Novog Grada nasrnuo na aktiviste ReStarta tokom prikupljanja potpisa za peticiju ‘Konkursom do posla’

Tolerisanje nasilja nad opozicijom, građanskim aktivistima i novinarima, u našem društvu, dovelo je do situacije da ni krajnje benignu stvar kao što je prikupljanje potpisa za peticiju za obavezno raspisivanje konkursa kod svih zapošljavanja u javne institucije i preduzeća, u sred grada i 'bijelog dana' ne možete raditi a da neka budala fizički ne nasrne na vas. A još kad se ispostavi da je ta budala šef kabineta načelnika opštine, onda... (Antikorupcija)

 

Milan Žujić, šef kabineta načelnika Novog Grada fizički je napao aktiviste organizacije ReStart nakon što je odbio da potpiše peticiju “Кonkursom do posla” na glavnom trgu u Novom Gradu.

Nakon što je nasrnuo na predsjednika organizacije ReStart Stefana Blagića, fizički se obračunao i sa aktivistkinjom ReStarta koja je pokušala snimiti napad na Blagića.

Napad na aktiviste ReStarta odigrao se pored štanda gdje su stajali i drugi građani u želji da potpišu peticiju, no to nije sprečilo Žujića da se i nakon napada ponaša bahato te prijeti ostalim aktivistima, ističe se u saopštenju na fejsbuk stranici ReStarta.

Stefan Blagić je za Gerilu izjavio da je Žunić nasrnuo na njega, na aktivistkinju koja je bila s njim na štandu i na jednog momka koji u tom trenutku potpisivao peticiju.

“Aktivistkinju je udario, mene je pokušao udariti. Govorio je, prijetio je. U tom trenutku nismo znali da je on šef kabineta načelnika. Mi smo ga pitali, kao i ostale ljude, da li želi potpisati peticiju. On se tada okrenuo i rekao “sad ćete vidjeti svog boga” i prišao nam”, ističe Blagić.

Blagić kaže da u tom trenutku nije bilo policije u njihovoj blizini i da se poslije toga nije ni pojavljivala. Nakon napada su nastavili sa prikupljanjem potpisa, ali čim završe, otići će u policiju da prijave napad, ističe Blagić, dodajući da se nakon napada situacija smirila.

“Djevojka je sada u redu, smirila se ali je bila jako potresena. On je pokušao da joj otme mobilni telefon jer je ona pokušala da snimi napad u trenutku kad je on prišao meni. Tada se okrenuo prema njoj i pokušao da joj otme telefon. Prišao joj je s leđa, udario ju je, međutim, na kraju se sve smirilo. Ljudi koji su bili okupljeni da poptišu peticiju razdvojili su ga od nas“, navodi Blagić na kraju.

Zvali smo i načelnika Novog Grada Miroslava Drljaču (SNSD) da prokomentariše napad šefa njegovog kabineta na aktiviste ReStarta, ali nije se javljao na telefon.

Inače, članovi Udruženja ReStart Srpska pokrenili su peticiju „Konkursom do posla”. Iz ReStarta upozoravaju da Zakon o sistemu javnih službi ne predviđa obavezu raspisivanja konkursnih procedura prilikom svih zapošljavanja u javna preduzeća, fondove i druge institucije.

Cilj peticije je novi Zakon o sistemu javnih službi u kome će biti obavezno raspisivanje konkursa kod svih zapošljavanja u javne institucije, preduzeća i fondove. Iz ReStarta upozoravaju da trenutno konkurs nije uvijek obavezan i da se moguće zaposliti bez ikakvog konkursa u javni sektor u Republici Srpskoj.

Gerila.info

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije