Restart Srpska - kampanja borbe protiv korupcije prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima u RS

ReStart Srpska: Ogroman mehanizam korupcije u rukama vlasti

''U javne institucije, javne službe, možete da zaposlite ljude bez bilo kakvog konkursa. Zloupotrebe toga se najbolje vide u ovom predizbornom vremenu... To je jedan ogroman mehanizam korupcije, koji, u svojim rukama, ima vlast... Mi se protiv toga borimo... Borimo se da svi imaju ista prava i iste uslove prilikom zapošljavanja.''

Nevladina organizacija ReStart Srpska nastavlja sa kampanjom protiv prakse zapošljavanja bez konkursa, u javnim institucijama i preduzećima.

Kako navode, po sadašnjem zakonu, potpuno je legalno zasnovati radni odnos u javnom preduzeću ili fondu, pa čak i Narodnoj skupštini bez ikakvog konkursa.

To, naravno, otvara prostor za brojne zloupotrebe, s kojim smo takoreći svakodnevno suočeni. Politričke partije preuzele su ulogu biroa za zapošljavanje i radna mjesta koriste kao nagradu za poslušnost i spremnost uključivanja u koruptivni klijentilistički lanac.

Suočeni s ovom praksom, iz ReStarta su, početkom septembra, Narodnoj skupštini Republike Srpske predali peticiju, sa potpisima građana, za izmjene i dopune Zakona o sistemu javnih službi, kojom prilikom su izjavili:

“Ovom peticijom želimo da uspostavimo obaveznu konkursnu proceduru i u javnim preduzećima i svim javnim ustanovama. Predvidjelli smo izmjenu dva člana zakona i na osnovu ta dva člana, ukoliko to poslanici usvoje, javni konkurs će biti obavezan u svim ovim institucijama. I raspisivaće ga i zapošljavanje vršiti Agencija za državnu upravu.”

Na žalost, pošto aktuelna situacija savršeno odgovara vladajućim strankama, jer mogu da koriste tu praktično “rupu u Zakonu” i da neprihvatljivo ponašanje provode bez ikakvih sankcija, Narodna skupština nije uopšte odgovorila na ovu inicijativu ReStarta. Koristeći se pritom još jednom “rupom u zakonu”.

“U Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi, uopšte ne postoji rok do kada moraju da nam odgovore. Mogu da odgovore za dva mjeseca, za godinu i dva mjeseca, za tri godine i dva mjeseca… Niko ih ne može natjerati kad da to urade”, objasnio je Velizar Antić, aktivistra ReStarta, na današnjoj (31.10.) press konferenciji ReStarta.

Suočeni sa ignorisanjem institucija sistema, zarobljenim neodgovornim političkim strankama, koncentrisanim na uskostranačke i lične interese svojih čelnika, ReStart se odlučio za javnu kampanju, kao oblik borbe.

Segment te kampanje su ulične akcije, kao što je podjela letaka, s ciljem upoznavanja građana sa problemom s kojim se društvo suočava i rješenjem koje nudi ReStart. Uz očekivanje široke javne podrške za ostvarenje ovog cilja.

“Odlučili smo da dijelimo letke širom Republike Srpske i da upoznamo javnost da se u javne institucije, javne službe, možete da zaposlite ljude bez bilo kakvog konkursa. Zloupotrebe toga se najbolje vide u ovom predizbornom vremenu, gdje se, na lokalu, u javna preduzeća zapošljava ljude bez bilo kakvog konkursa.”, naveo je Antić, upozorivši:

“To je jedno ogromno polje za korupciju. Jedan ogroman mehanizam korupcije, koji, u svojim rukama, ima vlast.”

“Mi se protiv toga borimo… Borimo se da svi imaju ista prava i iste uslove prilikom zapošljavanja”.

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije