Restart Srpska - kampanja borbe protiv korupcije prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima u RS

Mora se ukinuti parazitski partijski sistem zapošljavanja u Republici Srpskoj!

'Partijski paraziti koji donose glasove se zapošljavaju i to je jedan od razloga zbog kojih partije na vlasti opstaju.'

Udruženje građana “Restart Srpska” danas je započeo sakupljanje potpisa za peticiju pod nazivom “Konkursom do posla!”. Peticija će se organizovati u više gradova i opština u Republici Srpskoj: u Banjaluci, Laktašima, Gradišci,  Bijeljini, Novom Gradu i drugim gradovima.

Prema postojećem Zakonu o sistemu javnih službi Republike Srpske omogućeno je zapošljavanje bez konkursne procedure u javnim instucijama, javnim fondovima, javnim preduzećima i ostalim sistemima javnih službi.

Stefan Blagić, predsjednik UG “Restart Srpska” rekao je da je cilj ove peticije da se uspostavi institut javnog konkursa kao obaveze prilikom zapošljavanja u svim javnim preduzećima, fondovima, Narodnoj skupštini, Vijeću naroda, odnosno da se promijeni Zakon o javnim službama.

“Nažalost sada konkurs nije obavezan i potpuno se legalno možete zaposliti bez ikakvog konkursa u Republici Srpskoj. Dobar primjer je ono što se desilo prije tri godine, a javnost zna za te slučajeve. Tada su se kćerka i supruga tadašnjih ministara Savanovića i Mirjanića zaposlile u Fond za ekologiju bez ikakvog konkursa. Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa RS rekla je da je sve urađeno u skladu sa zakonom i nažalost jeste, ali to je zato što zakon ne valja i treba ga sistemski promijeniti što je upravo i cilj ove peticije”, rekao je Blagić.

On dodaje da je nedostatak konkursa jedan od glavnih artiljerijskih oružja vlasti pred svake izbore.

“Partijski paraziti koji donose glasove se zapošljavaju i to je jedan od razloga zbog kojih partije na vlasti opstaju. Ovim će se tome stati u kraj i ljudima će se dati bar mogućnost da konkurišu pa kasnije putem pravnih sredstava da traže pravdu ukoliko misle da je konkurs nelegalan. To je ključna prednost ove peticije”, ističe Blagić.

Velizar Antić, član Udruženja “ReStart Srpka” kaže da se mnogi pitaju zašto se pokreće ova akcija, jer i kada postoji forma konkursa zapošljavaju se partijski ljudi.

“To je tačno. I verovatno mi nećemo mnogo toga promeniti, ali makar ćemo im malo otežati proces muljanja. Sada mogu da muljaju bez bilo kojeg konkursa. Ne postoji procedura ni mogućnost da se javi više ljudi i da se eventualno sutra žale. Ovo i jeste cilj da se koliko toliko popravi sistem”, rekao je Antić.

Banjalučanin Jovo Vučenović rekao je da je potpisao peticiju zbog djece koja su rođena u Banjaluci i koja su završili državne fakultete, a ne onaj privatni fakultet kojim se kupi diploma i radno mjesto.

“Nepismeni danas hodaju Banjalukom, a pismeni bježe u strane zemlje. Moj sin je završio fakultet političkih nauka, govori dva jezika francuski i engleski jezik i danas živi od majčine penzije i mog snalaženja. Zato sam ovdje i podržavam da se mladost zapošljava, a da se nepismeni istjeraju iz fotelja”, rekao je Vučenović.

U sklopu projekta “Konkursom do posla!” u narednoj periodu će biti organizovane mnogobrojne aktivnosti, u cilju vršenja pritiska na Narodnu skupštinu Republike Srpske kako bi odlučivala povodom upućene inicijative.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije