Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

“Jer nas se tiče”: Deponija Uborak mora biti prioritet gradskog vijeća Mostara!

Udruženje građana ''Jer nas se tiče'' pokušalo je temu deponije Uborak učiniti jednom od značajnih tema u predizbornoj kamanji za lokalne izbore u Mostaru, obrativši se kandidatima za gradsko vijeće otvorenim pismom, u kome su od njih zahtijevali da se javno izjasne o svom stavu o ovom dugogodišnjem ozbiljnom problemu građana Mostara.  Saopštenje, koje Udruženje objavljuje po isteku roka koje su političkim akterima dali za odgovor, objavljujemo u cjelosti.

Udruženje građana “Jer nas se tiče” početkom decembra ponudilo je kandidatima za gradsko vijeće Grada Mostara na predstojećim lokalnim izborima, da potpišu izjavu kojom se javno obavezuju da će u raditi u interesu svih građana/nki Mostara stavljajući na listu prioriteta borbu za zatvaranje deponije Uborak i njeno izmiještanje na novu lokaciju.

Rok za izjašnjavanje kandidata bio je 15. decembar, a kako smo i najavili – javno objavljujemo imena svih kandidata/kinja na izborima u Gradu Mostaru koji su se javno izjasnili da će raditi na konačnom zatvaranju deponije Uborak i njeno izmiještanje na novu lokaciju.

Svoje javno obećanje dostavili su:

PLATFORMA ZA PROGRES;

PRVA MOSTARSKA STRANKA;

ČAPLJINSKA NEOVISNA STRANKA-ČAPLJINA U SRCU

PRVA STRANKA;

BH BLOK( SDP BIH I NAŠA STRANKA);

SDA,DF (KOALICIJA ZA MOSTAR 2020);

MARIJA HAJROVIĆ (HDZ 1990);

MAJA MITRIĆ (OSTAJTE OVDJE –ZAJEDNO ZA NAŠ MOSTAR);

PRAVO NA GRAD;

BOSS

Stav HDZ 1990 po pitanju deponije na Uborku možete vidjeti u prilogu. Svojim obraćanjem nisu pružili javno obećanje da će raditi na zatvaranju deponije na Uborku i njenom izmještanju na drugu lokaciju.

Svoj odgovor nisu dostavili:

SBB,SBIH,BPS-S.H. (KOALICIJA ZA MOSTAR 2020);

HDZ 1990;

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA STJEPANA RADIĆA;

NEZAVISNA LISTA DOBOJ-SEVLID HURTIĆ;

BOSANSKOHERCEGOVAČKI DEMOKRATI -DŽEBRAIL BAJRAMOVIĆ;

OSTAJTE OVDJE -ZAJEDNO ZA NAŠ MOSTAR;

LIJEVO KRILO;

HDZ BIH;

MOSTAR MOJ DOM (HSP-HSPBIH HKDU-HRAST);

HRS;

A-SDA STRANKA DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI;

LDS;

KARADŽA LAMIJA nezavisni kandidat;

HRVATSKA STRANKA PRAVA DR.ANTE STARČEVIĆ BIH;

HRVATSKA DEMOKRATSKA UNIJA BIH;

REPEŠA OSMAN nezavisni kandidat;

SAVEZ ZA STARI GRAD;

KLJAJO DAMIR nezavisni kandidat;

HSS STJEPAN RADIĆ;

NEZAVISNA BIH LISTA;

SAVEZ MLADIH SNAGA;

POKRET MOST 21;

LIBERALNA STRANKA BIH;

MAKSUMIĆ ANIDA nezavisni kandidat

Aktivisti građanske inicijative „Jer nas se tiče“ očekuju da će davajući javno obećanje kandidati reagirati na trenutnu situaciju, te se kao budući/e vijećnici/vijećnice Gradskog vijeća grada Mostara konkretno boriti za konačno zatvaranje deponije Uborak i njeno izmještanje na novu lokaciju. Obzirom da su kandidati kroz svoju predizbornu kampanju isticali da je jedno od gorućih pitanja Mostara upravo problem deponije Uborak– jasno očekujemo da će isti, kao ujedno najvećei ekološki problem grada Mostara upravo staviti na prvo mjesto njihovih budućih aktivnosti te učiniti sve što je u njihovoj moći da se ovaj problem riješi a deponija konačno zatvori i izmjesti.

Napominjemo da je peticiju za konačno zatvaranje deponije Uborak potpisalo 3500 građana/nki koji su na taj način iokalnim vlastima stavili do znanja da se za zatvaranje deponije Uborak ne zalažu samo građani gradskog područja Sjever već građani cijeloga  Mostar i šire. Također, svoju borbu građani vode i pravnim putem, pa su se sa zahtjevima i apelima obratili na adrese više institucija.

Također napominjemo da pored Gradskog vijeća Grada za Mostara, odgovornost za zatvaranje deponije Uborak pripada i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma odnosno ministrici Editi Đapo, koja do današnjeg dana nije poduzela nikakav konkretan angažman da se deponija Uborak konačno i zatvori. Edita, probudi se!

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije