Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

“Jer nas se tiče” uputili otvoreno pismo kandidatima za izbore u Mostaru, sa zahtjevom da im zatvaranje deponije Uborak bude prioritet u budućem radu

Nakon jučerašnje protestne vožnje ulicama grada Mostara, kojom je obilježena godišnjica policijske akcije i upotrebe sile protiv mirnih demonstranata na Uborku i još jednom izraženo nezadovoljstvo zbog nastavka rada deponije Uborak, Udruženje građana “Jer nas se tiče” uputilo je danas, 10.12., otvoreno pismo kandidatima na predstojećim izborima u Mostaru.

Pismo je poslato na adresu 31 političkog subjekta, dnosno 375 kandidata na predstojećim izborima.

Udruženje “Jer nas se tiče” obratilo se na ovaj način kandidatima na predstojećim izborima i potencijalnim vijećnicima Gradskog vijeća grada Mostara, očekujući od nih da se javno izjasne, odnosno obećaju da će konačno zatvaranje deponije Uborak i njeno izmještanje na novu lokaciju staviti na listu svojih prioriteta u budućem djelovanju. Kao i usvajanje i poštovanje propisa koji će spriječiti štetan uticaj deponije na okolinu i zdravlje stanovništva.

Iz Udruženja podsjećaju da deponija Uborak, koja se nalazi desetak kilometara od Mostara, šteti zdravlju stanovnika okolnih naselja ali i cijele regije Hercegovačko-neretvanskog kantona, jer se na deponiju odlaže komunalni, animalni i medicinski otpad, te, sumnjivi otpad sa prečistača otpadnih voda iz južne zone Mostara.

„Od septembra 2019. godine čak je istekla i okolišna dozvola za ovu deponiju, no, iako nije izdata nova dozvola od strane federalnog ministarstva, odlaganje otpada je nastavljeno. Novi rok za izdavanje okolišne dozvole je istekao početkom decembra prošle godine, od kada deponija radi nelegalno“, upozoravaju iz udruženja „Jer nas se tiče“, u otvorenom pismu kandidatima.

Iz Udruženja su podsjetili i na peticiju koju je potpisalo preko 3500 građana, koji su na taj način dalu podršku njihovoj borbi i lokalnim vlastima stavili do znanja da se za zatvaranje deponije Uborak ne zalažu samo građani gradskog područja Sjever već građani cijeloga Mostara i šire.

Na kraju otvorenog pisma, naglašeno je da će odgovori svih kandidata biti javno objavljeni a da će imena onih koji ne pošalju svoju izjavu ili se negativno izjasne, biti objavljeni uoči izbornog dana.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije