Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

Vlast, umjesto da rješava problem, čekala da se građanski bunt ugasi, pa da nastavi po starom – trovati vlastite građane

''Mi nećemo stati. Naša borba se nastavlja. Pravnim putem, tužbama, kaznenim prijavama, zahtjevima za smjenu. Za nas nedodirljivih nema. A bit će i konkretnih aktivnosti na terenu. Bit će to poštena borba da poštenija ne može biti!''

Udruženje građana „Jer nas se tiče“, nakon subotnjeg protestnog okupljanja, danas je održalo press konferenciju, povodom najaktuelnijih informacija i spoznaje da su lokalne vlasti zajedno sa federalnim institucijama radile iza leđa građanima, kupovale vrijeme i zamazivale im oči.

Prema Udruženju, institucije vlasti nisu, za svo ovo vrijeme, uradile ništa značajno na rješavanju problema nelegalne deponije Uborak, čekajući, zapravo, da se građanski bunt ugasi, a oni nastave po svom. I umjesto da je zatvore, saniraju i izmjeste, da trenutnu lokaciju deponije Uborak prošire i nastave koristiti.

„U jednom trenutku, kada je formirana komisija za odabir nove lokacije, te kako  je naš predstavnik kao  član sudjelovao u njenom radu, pomislili smo da postoje ozbiljne namjere da se obećano i realizuje. Ti sastanci čije zakazivanje i rad su se maksimalno razvlačili rezultirali su samo utvrđivanjem prijedloga novih lokacija koje su do dana današnjeg ostale tajna. U međuivremenu nam je postalo jasno zašto je to tako. Formiranje komisije i naše sudjelovanje u njenom radu je bio samo način da nas se uspori u nastojanjima i osujeti u namjerama da istrajemo do rješenja ovog problema. S druge strane, i epidemiološka situacija im je išla u prilog. Dok smo mi, sjedili u kućama i kao odgovorni građani poštivali epidemiološke mjere, druga strana je krenula sa proširenjem postojeće deponije i pripremama za ozakonjenje njenoga rada.“, izjavio je na press konferenciji Omer Hujdur, predsjednik udruženja “Jer nas se tiče”.

Pored odugovlačenja da se bilo šta konkretno uradi, na različite načine, i uskraćivanja informacija, vlast je građanima i Udruženju priredila i pravi šok:

„Na javnoj raspravi organiziranoj sredinom septembra u gradskoj vijećnici prezentirana je studija utiecaja na okoliš na podionici Mostar Jug-Tunel Kvanj. Tom studijom, na str. 155 stoji da će se ‘nastalim neopasnim komunalnim otpadom i opasnim otpadom s radnih i skladišnih prostora upravljati u saradnji s lokalnim komunalnim preduzećem i isti će se odlagati na regionalnoj deponiji Uborak u Mostar'“, konstatovao je Hujdur.

Dakle, radi se o dokazu da vlast o zatvaranju deponije, zapravo, ne razmišlja ozbiljno, nego da se građane pokušava opet dovesti pred svršen čin i u još goru situaciju nego što je sada.

Suočeni sa svim ovim, iz Udruženja postavljaju pitanja:

„Šta misliti i kako se ponašati nakon ovoga? Deponija kojoj nije izdata okolinska dozvola zbog štetnog utjecaja na okoliš i neadekvatnog odlaganja otpada radi skoro godinu dana ilegalno. Tko je trebao po zakonu  zatvoriti deponiju koja nema dozvolu za rad ? federalni inspektor Ejub Smajkić. Je li zatvorio? Nije. Tko šutke prelazi mjesecima prako ovih činjenica? Ministrica Edita Đapo. Tko donosi odluku o zatvaranju deponije i sanaciji pa je poništava? Ministrica Edita Đapo. Tko dozvoljava proširenje nelegalne deponije a u isto vrijeme joj ne daje dozvolu za rad? Ministrica Edita Đapo. Tko na kraju svojim primjerom neodgovornog i krajnje nestručnog poslovanja poziva sve institucije da rade što hoće jer im nitko ne može ništa? Ministrica Edita Đapo. Tko ne odgovara za zloupotrebu položaja i nesavjesno poslovanje? Ministrica Edita Đapo. Uz čiju pomoć? Lokalnih vlasti. Pametnom dosta!“

No, iako su ove informacije obeshrabrujuće, i govore da se u ovu vlast ne može imati povjerenja i od nje očekivati da radi u interesu građana, Udruženje „Jer nas se tiče“ ističe da neće odustati od borbe za konačno zatvaranje deponije Uborak i njeno otvaranje na novoj lokaciji, neopasnoj po građane.

Omer Hujdur je bio rezolutan:

„Mi nećemo stati. Naša borba se nastavlja. Pravnim putem, tužbama, kaznenim prijavama, zahtjevima za smjenu. Za nas nedodirljivih nema. A bit će i konkretnih aktivnosti na terenu. Bit će to poštena borba da poštenija ne može biti! Bez politikanstva i padanja pod uticaj raznih stranaka. A pokušaja sada pred izbore ima već i previše. I onih koji se kite našom pričom misleći da će nas tako pridobiti. Imat će uskoro priliku da javno kažu šta će učiniti po pitanju rješenja našeg problema ako zasjednu u udobne vijećničke fotelje. Puno se problema nagomilalo od posljednjih izbora. Zašto je to tako i tko je tome kriv bespotrebno je govoriti. Svi to znamo. Ali uskoro nam se pruža nova šansa.  A onda će narod odlučiti. Zato, se obraćam svim građanima Mostara: priključite nam se u borbi jer je ovo interes svih nas! Ako pored dosadašnjih nezakonitih radnji još dozvolimo da se opasni otpad s koridora Vc odlaže na postojećoj lokaciji, kasnije ćemo za posljedice biti odgovorni svi zajedno. Pokrenite se s mjesta!“

Press konferencija je završena informacijom da će peticija za zatvaranje deponije Uborak, sa oko 3000 potpisa građana, nakon obrade podataka, biti poslata predstavnicima vlasti na svim nivoima, od Grada do federalnog parlamenta.

“Poslat ćemo ih i vijećnicima novog saziva gradskog vijeća kada zasjednu u svoje udobne i sigurne vijećničke fotelje i insitirati da rješenje problema deponije Uborak bude prioritet svih prioriteta.”, zaključila je Aiša Hondo Mujala, aktivistica udruženja “Jer nas se tiče”, koja je zbog svoje borbe bila žrtva policijske brutalnosti, ali i ostala bez posla i bila izložena verbalnim napadima i prijetnjama.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije