Građanski aktivizam

“Lykos” optužio ekološku aktivistkinju za klevetu i pad svojih dionica na berzi i traži naknadu štete – Početak talasa SLAPP tužbi?

''Samo se zalažem da nam Jezero ostane sa čistom i netaknutom prirodom i da unaprijedimo u tom kontekstu turizam. Kako zbog nas koji živimo ovdje, tako i da bi oni koji su u dijaspori rado dolazili u svoj kraj.'', kaže tužena aktivistkinja Amela Šabić Ahmečković.

Bijeljinski “Lykos Balkans Metals” i „SNK Metali“, podružnice australijske kompanije “Lykos Metals Limited”, nakon javne kampanje protiv aktivista koji se protive geološkim istraživanjima mineralnih sirovina u opštini Jezero, počeli su da realizuju i svoje prijetnje traženjem odštete. I u ovoj nedjelji su aktivistima počele da pristižu tužbe.

Iz Općinskog suda u Jajcu prva tužba dostavljena je, na odgovor, na adresu aktivistice Amele Šabić Ahmečković. Iz “Lykosa” su, očigledno, ovu aktivisticu identifikovali kao prijetnju njihovim interesima, a već ranije je označena kao protivnica opštinskih vlasti i načelnice Snežane Ružičić, nakon njenog potpisa na zahtjev za dozvolu okupljanja građana na protestima u Jezeru 25. februara ove godine.

Formalni tužitelj je “Lykos Balkans Metals”, koji putem svog zakonskog zastupnika generalnog direktora Miloša Bošnjakovića od tužene Šabić Ahmečković traži odštetu u visni od 4.000 KM na ime klevete. Tužba je na isteku prošle godine podnesena Općinskom sudu u Bugojnu, koji je predmet ustupio Sudu u Jajcu, kod kojeg je tužba zaprimljena 13. marta ove godine.

Ekološkoj aktivistkinji se stavlja na teren da je od oktobra prošle godine pa do podnošenja tužbe nanijela štetu tužitelju, istupanjem u javnosti putem društvenih mreža i medija, pa čak i putem video isječaka u okviru promotivnih akcija ekoloških udruženja. Navodeći da je to istupanje usmjereno i protiv preduzeća “SNK metali”, čiji je osnivač formalni tužitelj, čime im je narušen ugled, zbog čega osim isplate traženog iznosa sa zateznim kamamatama od nje traže da “radi ublažavanja štete objavi ispravku i opozivanje neistinite činjenice i javno izvinjenje putem društvene mreže, kao i putem objave u grupi “Stop rudnicima u dolini Plive”, odnosno na isti način na koji je kleveta učinjena, u roku od 30 dana od dana donošenja presude”.

Ono što u cijeloj stvari zvuči gotovo nevjerovatno je da je  Šabić Ahmečković, u tužbi, označena kao krivac za pad vrijednosti dionica “Lykos Balkans Metals” i „SNK Metali“ na australijskoj berzi.

Sama tužba, kao i stavljanje na teret ekološkoj aktivistkinji da je kriva za pad vrijednosti dionica na berzi znak je za uzbunu i pokazatelj da pokušaj kriminalazacije klevete u Republici Srpskoj nije samo problem za medije, već i za aktiviste iz cijele BiH, koji, dakle, mogu biti optuženi za bilo što, a posebno za javno izgovorene stavove i mišljenja.

“Samo se zalažem da nam Jezero ostane sa čistom i netaknutom prirodom i da unaprijedimo u tom kontekstu turizam. Kako zbog nas koji živimo ovdje, tako i da bi oni koji su u dijaspori rado dolazili u svoj kraj. Nikakvih političkih djelovanja nije bilo u okviru naše inicijative. Mi se ne zalažemo ni za opoziv Načelnice zbog njene podrške geološkim istraživanjima na području opštine, kako nam se pokušalo spočitavati.” – izjavila je za portal Anitkorupcija.info Šabić Ahmečković, ne želeći da komentariše tužbu do okončanja spora, te najavila slanje traženog odgovora na tužbu Osnovnom sudu u Jajcu, kao i protivtužbe, na koju takođe ima pravo.

Podsjećamo, nakon prvih protesta protiv geoloških istraživanja u Jezeru, “Lykos” je započeo javnu kampanju protiv aktivista, pa su na postavljenom bilbordu sa svojim logom, na ulazu u Mrkonjić Grad, na čijem području se, uz Jezero i Šipovo, takođe vrše geološka istraživanja, uputili provokativne poruke “Kome smetaju geološka istraživanja? i “Ko i zašto ruši investicije u Republici Srpskoj?”.

Te poruke, kao oblik pritiska, pa i zastrašivanja, bile su, osim prema ekološkim aktivistima, usmjerene i prema odbornicima Skupštine opštine Jezero, koji su 20.10.2022. godine na 13. sjednici SO usvojili Zaključak da se od Ministarstva energetike i rudarstva RS traži obustava-zabrana izvođenja detaljnih geoloških i geohemijskih istraživanja i drugih radnji koje se izvode na teritoriji opštine Jezero kompaniji “SNK Metali”.

Putem svog zastupnika, iz „Lykos“-a su upozorili lokalne vlasti, pa i republičke, da će ukoliko ostanu uporni u zahtjevu za obustavom geoloških istraživanja i njih smatrati odgovornim i tražiti odštetu.

„Ovlašteni smo da vas obavijestimo da naš vlastodavac smatra da će jedinica lokalne saomuoprave opština Jezero, kao i nadležno ministitarstvo, odnosno Republika Srpska, te u konačnici lica koja svojim dejstvom onemogućavaju obavljanje djelatnosti u skladu sa zakonom, snosti materijalnu odgovornost“ – uputila je vlastima i odbornicima SO Jezero u ime svog klijenta upozorenje advokatska kancelarija Ognjen S. Avlijaš iz Bjeljine.

Podršku aktivistima u Jezeru spremaju se da upute organizovano, kako kažu „u zajedničkoj borbi“ i aktivisti iz ostalih sredina u BiH. Kao što su to, uostalom, učinili i na protestima organizovanim u Jezeru 25. februara, kada su sa raznih strana stigli u ovu malu, ali opštinu sa prkosnim građanima.

“Pad dionica Bošnjakovićeve kompanije uslijedio je prevashodno nakon što smo njegovom “Medenom brijegu” svojim angažovanjem i protestima “oduzeli” licencu za nastavak geoloških istraživanja na Ozrenu u opštini Petrovo. Pad je postao još strmoglaviji kada su i odbornici SO Jezero nakon toga jednoglasno izglasali Zaključak kojim od resornog ministarstva zahtjevaju obustavu istraživanja. Sada za to kriviti ekološke aktivistie i njima stavljati na teret da su im oni narušili ugled i prouzrukovali štetu, je nečuveno. Propao im je i pokušaj spašavanja vrijednosti dionica iskonstruisanom pričom o pronalasku velike koncetracije zlata u Jezeru i Čajniču, što je bilo više nego providno” – reakcija je aktivista sa Ozrena, dostavljena našem portalu.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije