Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

Mještani poručili: Potpuna blokada Uborka ukoliko ne dobijemo pismenu garanciju

U ranim jutarnjim satima kamioni napunjeni smećem užurbano su po redovnoj proceduri odlagali otpad na deponiji Uborak. To im je bilo omogućeno do deset sati ujutro kada su mještani fizički blokirali deponiju i spriječili dalji dovoz smeća.

“Ništa se nije radilo od šestog mjeseca do sad. Oni misle i dalje da mogu narod zamajavati, da mogu narod trovati, da mogu ugrožavati cijelu rijeku Neretvu do mora”, kaže Nijaz Hodžić iz Inicijative Jer nas se tiče, drugi član Inicijative Omer Hujdur dodaje:

“Ministrica Đapo rekla je da neće izdati okolinsku dozvolu, zaledit će stanje. Pokušat će da rade bespravno, mi to nećemo dozvoliti, zato smo se okupili ovdje. Teški su uvjeti, ali ćemo izdržati.”

Revolt mještana izazvala je vijest da će nakon isteka okolišne dozvole, komunalna preduzeća i dalje odlagati otpad na Uborku zbog javnog interesa. Stoga će tvrde biti ustrajni u svojim namjerama da se izbore za uklanjanje deponije koja kako naglašavaju prijeti ekološkom katastrofom.

“Kad naiđeš ovdje autom ubi smrad, ne možeš ostati, to je smrad, smeće, kese, da Bog sačuvaj, gadno je ovdje živjeti”, riječi su mještanina Smaila Hujdura, dok Samija Kazazić dodaje kako ne posustaju:

“Ostajemo do daljnjeg, dok se ne udovolji našim zahtjevima, a to je da se deponija zapečati, zatvori i izmijesti na drugu lokaciju.”

Nova lokacija deponije što je i glavni zahtjev Građanske inicijative, tvrde u Gradskoj upravi Mostara, iziskuje dosta vremena upravo iz razloga što je prostorno-planska dokumentacija temelj da se može izdati odgovarajuća dozvola za deponiju.

“Da se iznađe ta lokacija, nakon donošenja planskog dokumenta o novoj lokaciji deponije treba ishoditi sve moguće dozvole, naravno uz obezbjeđivanje ogromnih finansijskih sredstava kako bi se izgradila sva ona prateća infrastruktura, pod uvjetima da je sve to obezbIjeđeno – taj period traje 4, 5 godina”, ističe glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina.

Deponija Uborak bila je blokirana na deset dana u junu ove godine, rezultat toga bio je grad zatrpan smećem. Po svemu sudeći isti scenarij mogao bi se ponoviti. No uprkos svemu, mještani od svojih zahtjeva ne namjeravaju odustati. Povući će se tvrde, samo uz pismenu garanciju da će deponija biti zatvorena u roku od godinu dana.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije