Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

Nelegalno odlagalište otpada kod Mostara ugrožava cijelu dolinu Neretve

Građani naselja oko deponija Uborak, u okolini Mostara, koji već mjesecima traže zatvaranje, sanaciju i izmještanje tog regionalnog odlagališta otpada, najavili su u ponedjeljak da će se obratiti vlastima Republike Hrvatske, jer je, kako tvrde, zbog izlijevanja procjednih voda iz deponija ugrožena cijela dolina Neretve.

Predstavnici Građanske inicijative “Jer nas se tiče”, koja okuplja mještane, ponovili su na konferenciji za novinare kako je pogrešno upravljanje deponijem dovelo do zagađenja vode, zraka i zemljišta, te da je na djelu, kako su rekli, ignorantski odnos vlasti zbog čega deponij već godinu dana radi nelegalno.

“Utvrđen je porast kancerogenih oboljenja u Mostaru, a primjećen je iznimno veliki broj oboljenja mještana u neposrednoj blizini deponija. Također, prekoračen je zakonom dozvoljeni broj godina za postojanje deponija na određenoj lokaciji”, izjavio je predsjednik Udruženja građana “Jer nas se tiče”, Omer Hujdur.

On je podsjetio da deponiju Uborak nije izdana okolinska dozvola, pa to odlagalište, kako tvrdi, već godinu dana radi nelegalno.

Optužio je i vlasti za višegodišnji, kako je kazao, ignorantski odnos nadležnih institucija prema ovom problemu.

“Ne možemo zanemariti ni činjenicu da posljedice rada deponija Mostar već osjećaju građani cijele doline Neretve, čijim predstavnicima vlasti ćemo se uskoro i obratiti kao bismo ih upoznali sa stvarnim činjenicama i stanjem na terenu”, najavio je Hujdur.

On je podsjetio i da je prošle godine formirana Komisija za iznalaženje nove lokacije za deponij, koja je predložila šest, za sada javnosti nepoznatih lokacija za novo odlagalište komunalnog otpada.

Omer Hujdur je kazao i kako su od vlasti primili uvjeravanja da se radi na ispitivanju šest predloženih lokacija za novi deponij komunalnog otpada kod Mostara.

Problem deponija Uborak u centru je pažnje javnosti nakon što su početkom lipnja 2019. godine nevladine organizacije iznijele podatak da se na taj deponij odlaže sumnjivi mulj sa pročistača otpadnih voda iz južne zone Mostara.

Prema tvrdnjama nevladinih organizacija, koje su se pozivale na Federalni zavod za agropdeologiju, mulj sa pročistača otpadnih voda sadržavao je opasne materije, među kojima je i bojni otrov piralen.

Mještani naselja uz Uborak su potom 10. lipnja blokirali ulaz u odlagalište, sprječavajući kamione komunalnih tvrtki da odlažu smeće sa ulica gradskih i prigradskih naselja, usljed čega je Mostar bio bukvalno zatrpan smećem.

Tvrdili su i da se na deponiju Uborak odlagao medicinski, kao i animalni otpad. Blokada je trajala do 20. lipnja, kada je blokada okončana dogovorom predstavnika mještana i vlasti da se formira mješovita komisija, koja će raditi na pronalaženju nove lokacije za deponij.

Međutim, uz optužbe da je za pola godine mješovita komisija zasjedala samo jednom, te dan nakon što je deponiji Uborak istekla okolinska dozvola Federalnog ministarstva okoliša i turizma, mještani su 4. prosinca prošle godine ponovo blokirali ulaz u odlagalište. Blokada je okončana 9. prosinca intervencijom policije, koja od tog dana stalno čuva ulaz deponija, dok su tu cijelo vrijeme prisutni i predstavnici mještana, koji ne odustaju od svojih zahtjeva.

Mještani su 22. siječnja rano ujutro također nakratko bili blokirali prilazne puteve ka deponiju Uborak koji i dalje čuva policija.

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije