"Neretvica - Pusti me da tečem" - Inicijativa za sprječavanje gradnje MHE na rijeci Neretvici, Konjic

Počinje izgradnja mini hidroelektrana na Neretvici

Generalni direktor sarajevske “Elektroprivrede BiH” Amer Jerlagić i načelnik opštine Konjic Emir Bubalo potpisali su Program prijateljskog okruženja i ugovor o njegovoj realizaciji, čime i praktično počinje realizacija projekta izgradnje 15 mini hidroelektrana na rijeci Neretvici.

U prvoj fazi projekta biće izgrađene četiri mini hidroelektrane, u drugoj fazi planirana je izgradnja pet, a u trećoj fazi šest mini hidroelektrana, ukupne inastalisane snage od 26,223 megavata i planirane godišnje proizvodnje od 102,144 gigavat časova električne energije, saopšteno je iz “Elektroprivrede”.

Jerlagić je rekao da su trogodišnjim planom poslovanja “Elektroprivrede BiH”, do 2013. godine, predviđena neophodna sredstva za pripremu i izgradnju novih, neophodnih energetskih objekata u vrijednosti 120 miliona KM.

Prema njegovim riječima, time će biti obezbijeđeno kontinuirano i sigurno snabdijevanje potrošača električnom energijom, otvorena nova radna mjesta, naročito u toku realizacije projekta, te značajno poboljšan životni standard lokalnog stanovništa i smanjena emisija zagađujućih materija u vazduhu.

Bubalo je istakao da će ove i naredne godine u opštinu Konjic biti uloženo 1,2 miliona KM, te podsjetio da je “Eletroprivreda” ranijih godina finansirala i izgradnju mosta Čelebići-Lisičići, prenosi portal “eKapija”.

“Posebno me raduje što će nakon rekonstrukcije osnovnih škola u Seonici i Parsovićima, te adaptacije područne škole u Đanićima i škole u Goranima, našim najmlađim biti obezbijeđeni daleki bolji uslovi školovanja”, rekao je Bubalo.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije