Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

“Želim zaštititi ljude i grad koji volim!” – Prvih 200 potpisa na online peticiju za zatvaranje deponije Uborak

Građanima Mostara podršku su uputili i građani iz drugih dijelova BiH, pa i iz inozemstva.

Udruženje građana “Jer nas se tiče” postavilo je, 9. jula, online peticiju za zatvaranje deponije Uborak, koja, od 04.12.2019. godine radi bez okolinske dozvole, što pored kršenja Zakona o upravljanju otpadom Federacije BiH predstavlja i ozbiljnu prijetnju po život i zdravlje građana cijeloga Mostara.

Online peticiju je do sada potpisalo preko 200 građana.

Građanima Mostara podršku su uputili i građani iz drugih dijelova BiH, pa i iz inozemstva – Iz Sarajeva, Banjaluke, Maglaja, Tuzle, Doboja, Bijeljine, Kozarske Dubice, Konjica, Zenice, Modriče, Visokog, Istočnog Sarajeva, Cazina, Jablanice, Fojnice, Viteza, Travnika, Lukavca, Livna, Jajca, Milića, Ilijaša, Trebinja, Tešnja, Višegrada, Bihaća, Čajniča, Novog Grada, Ključa, Donjeg Vakufa, Bugojna, Brčkog, te iz Splita i Varaždina, u susjednoj Hrvatskoj i Visbyja, Stenungsunda i Vänersborga u Švedskoj.

Od pratećih poruka podrške, kojim se opisuje razlog potpisivanja peticije, izdvajamo sljedeće:

“Danas u Mostaru, sutra bilo gdje drugo, ako zatvorimo oči i ne reagujemo.” (Samir Lemeš, Zenica):

“Ova deponija ugrožava zdravlje svih građana Mostara. Kao javno preduzeće već godinama služi stranačkim poltronima za pljačku države i grada Mostara.” (Rasim Turkić, Mostar);

“Zemlju i prirodu trebamo čuvati za našu djecu.. Ne trovati je smećem. Za naše i zdravlje budućih naraštaja.” (Sanja Križanac, Vitez);

“Zato što predugo ćutimo na stalno istresanje čitavih političkih deponija smeća na građane. Zato što su ljudi ugroženi zdravstveno zbog bahatosti moćnika, sakrivenih iza politike.” (Željko Ninković, Banjaluka);

“Zato što želim čist zrak, čistu rijeku, pitku vodu i nezagađenu zemlju” (Svjetlana Salahović, Mostar);

“Zelim da Mostar bude ono što i treba da bude … jedna od najposjećenijih turističkih destinacija Balkana a sa ovakvim odnosom prema prirodi, gradu i samim građanima (jako puno oboljelih od malignih bolesti) mislim da smo dodirnuli dno.” (Elvedina Crnalić, Mostar);

“Zato što se priroda mora čuvati.” (Vladan Dukić, Visby)

“Želim da moj potpis bude dodatni pritisak na sve nadležne institucije Grada Mostara, HNK i Federacije BiH da se ubrzano radi na rješavanju problema deponije ‘Uborak’, bez bilo kakvog politiziranja ovog problema, i uz poštivanje svih standarda EU o zaštiti čovjekove okoline i u konačnici, ljudskih života! Uvjeren sam da zajedničkim snagama možemo doći do konačnog cilja, a moj potpis i moja podrška ovoj Inicijativi je samo mali doprinos na tom putu!!!” (Ivica Ćavar, Mostar)

“Želim zdravu životnu sredinu u svim gradovima BiH kao i da se poštuju propisi vezani za ispunjavanje uslova za izdavanje ekološke dozvole…” (Marina Tutkić, Doboj)

Potpisujem zato što želim pružiti podršku građanima i građankama Mostara u njihovoj borbi. Ovakve se stvari tiču svih nas. (Jelena Tanasković Mićanović, Tuzla)

Trebamo zaštiti svoju okolinu, a ne uništavati je. Svijest jedne nacije se ogleda u očuvanju prirode i životinja, samim tim i kulture. (Bojana Jokić, Banjaluka)

“Želim zaštititi ljude i grad koji volim” (Jelena Bubas, Mostar)

“Mora se zaustaviti nesavjesno ponašanje pojedinaca koji zagađuju prirodu i čine štetu svima.” (Nerkeza Kurtović, Sarajevo)

“Jer se i mene tiče” (Šejla H., Sarajevo)

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije