Komentari i analize

Rođaci i korupcija

Sudski postupci za teška koruptivna krivična djela prava su rijetkost u sudnicama u BiH, a posebno u onom njenom "boljem dijelu", odnosno u Republici Srpskoj.

Toliko su ova suđenja rijetkost da se javnost u Srpskoj pita treba li iz zakona izbaciti ovo krivično djelo.

U onim rijetkim, gotovo neočekivanim slučajevima kada do podizanja optužnice i suđenja za korupciju dođe, procesi traju po nekoliko godina.

U većini slučajeva završavaju se oslobađajućim presudama zbog nezakonitog prikupljanja dokaza ili sličnih propusta u istragama, te kontratužbama optuženih zbog pretrpljene duševne boli i narušenog ugleda.

Izgubljene kontratužbe naravno plaćaju građani, ali sreća je pa i ne znaju koliko se miliona samo po ovoj stavki izbija iz njihovih džepova. U boljem dijelu BiH.

Sudski procesi traju godinama iz više razloga, a najčešći su odgode na zahtjev optuženih.

Suđenje Branislavu Zeljkoviću i ostalim optuženima za malverzacije u javnim nabavkama tokom pandemije virusa korona ili skraćeno u predmetu „Korona ugovori“ samo pokazuje da se u reformisanom pravosuđu ništa nije promijenilo. Barem ne u boljem dijelu BiH.

Hapšenje Zeljkovića i ostalih odjeknulo je kao bomba u septembru 2021. godine. Republičko javno tužilaštvo je u međuvremenu prikupilo više od 2.000 materijalnih dokaza, saslušalo 70 svjedoka, pet vještaka i konačno podiglo optužnicu, koja je potvrđena u oktobru prošle godine.

U februaru ove godine počeo je dugo očekivani sudski procesi, a odbrana optuženih je odmah u startu uzdrmala kompletan postupak uz tvrdnju da dokazi u pretresima nisu prikupljeni u skladu sa zakonom.

Nakon saslušanja prvog svjedoka Tužilaštva, ubrzo su uslijedile i prve odgode zbog zdravstvenog stanja optuženog koje je zaista ozbiljno.

Umjesto da se odmah razdvoji postupak, kako bi se sačuvao kakav takav obraz cijelom postupku, čekalo se da se zdravstveno stanje popravi, iako su svi znali da se tako nešto ne može dogoditi. Mjeseci prolaze, a nastavak suđenja Zeljkoviću i ostalim više nije ni na vidiku.

Javnost nije iznenađena, a sve glasniji su oni koji kažu da sudski proces optuženima neće ni dočekati svoj uobičajeni kraj, te da se zaista treba izbaciti korupcija kao krivično djelo u boljem dijelu BiH.

Istovremeno, vlast predlaže da se uvede i amnestija za one koji su na odgovornim funkcijama. Evo predlažemo im da stave imunitet i na članove uže i šire porodice funkcionera, jer su i oni njihove firme.  Tako bi izbjegli ove lakrdije oko suđenja pa bi barem neka marka ostala narodu za tople obroke i regrese, a ne da plaćaju izgubljene kontratužbe i propale istrage.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije