Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

‘Rok za deponiju do petka, u suprotnom idemo s novim mjerama’

Hujdur je istaknuo kako je Komisija predloženim lokacijama završila svoj dio, te da do petka 21. veljače, očekuju odgovor od nadležnih.

”Dok se ne izvrši ispitivanja najbolje je ne komentirati taj dio. Čekamo nadležne da vidimo što će uraditi po tom pitanu”, rekao je to Omer Hujdur, ispred Građanske inicijative ‘Jer nas se tiče’ na pitanje postoji li među šest ponuđenih lokacija za deponiju u Mostaru ijedna koja ne ugrožava stanovništvo ili prirodu.

Na konferenciji za medije održanoj u Mostaru istaknuo je kako su ispred njihove Inicijative i ranije predlagali da se pronađe neki prelazni modus i da se sufinancira odvoz smeća na neku drugu lokaciju te je istaknuo kako je Komisija predloženim lokacijama završila svoj dio, te da do petka 21. veljače, očekuju odgovor nadležnih.

Mijenjamo mjere

”U suprotnom, odnosno ako ne dobijem odgovor do petka, promijenit ćemo i mi svoje mjere. Svakim danom je sve manji i manji kapacitet trenutne deponije. Ona je do sad trebala biti zatvorena, ne kopaju novu lokaciju i ne pripremaju nove terene te ne znamo što smjeraju. Sve i da žele kod nas da je pripreme, trebali su davno početi sa radovima, ali mi to nećemo dozvoliti u svakom slučaju, pogotovo bez papira. Zato i jesmo gore svaki dan, kao i policija”, poručio je Hujdur.

Na upit postoji li procjena koliko treba da se lokacija definira i da se nešto pokrene, Hujdur je istaknuo primjer Tuzle u kojoj su za 13 mjeseci uradili sve.

”Višegodišnje nepravilno odlaganje otpada na deponiju Uborak, u blizini grada Mostara, te odlaganje medicinskog i animalnog otpada za koje deponija nije predviđena, dovelo je do zagađenja vode, zraka i zemljišta. Ugroženo je zdravlje svih građana obzirom da se procijedne vode sa deponije ispuštaju u potok Sušicu koji se potom ulijeva u rijeku Neretvu. Prekoračen je zakonom dozvoljeni broj godina za postojanje deponije na jednoj lokaciji”, rekao je Hujdur.

Naime, nadležna inspekcija utvrdila je brojne nepravilnosti i nedostatke na deponiji zbog čega nije izdana okolinska dozvola, pa već godinu dana deponija radi ilegalno, bez posjedovanja okolinske dozvole, jer inspektor federalnog urbanističko-ekološkog inspektorata nije nakon toga završio svoj posao.

”Posebno teške uvjete za život deponija stvara mještanima okolnih naselja zbog širenja neugodnih mirisa, a samim time i širenja štetnih tvari. Nakon višegodišnjeg ignorantskog odnosa nadležnih institucija prema navedenom problemu, građani okolnih naselja su, osnivanjem inicijative ‘Jer nas se tiče’, počeli aktivno djelovati, javno upozoravati na problem, tražiti rješenje od odgovornih i to: zatvaranje deponije, njenu sanaciju, te pronalazak i premještanje deponije na drugu lokaciju”, poručio je Hujdur.

Tijekom prošle godine formirana je Komisija čiji je zadatak iznalaženje nove lokacije. Međutim, formiranju Komisije za iznalaženje nove lokacije izostalo je prethodno donošenje odgovarajućeg zakonskog akta o zatvaranju i sanaciji Deponije d.o.o. Mostar čime bi se stvorili zakonski preduvjeti za daljnje radnje, i obaveza lokalnih vlasti da ovaj problem riješe.

”Zbog svega navedenog, zahtjev Građanske inicijative je bio i ostaje, zatvaranje i sanacija postojeće deponije i njeno premještanje na novu lokaciju, jer JP Deponija d.o.o. Mostar predstavlja ekološku bombu koja šteti zdravlju građana i pravi probleme za normalan život dostojan čovjeka. Ne možemo zanemariti ni činjenicu da posljedice rada Deponije d.o.o. Mostar već osjećaju građani cijele doline Neretve pa čak i susjedne države Republike Hrvatske čijim predstavnicima vlasti ćemo se uskoro i obratiti kako bismo ih upoznali sa stvarnim činjenicama i stanjem na terenu”, istaknuo je Hujdur.Građanima Mostar je ispred ove inicijative poručeno kako ”nema našeg i vašeg smeća! Uborak je zajednički problem svih nas”.

Promotivni štand

Sljedećih dana u Mostaru će biti održan promotivno-edukativni štand putem kojeg će građanima biti predstavljene pojedinosti i sva problematika vezano za deponiju Uborak, te omogućen i konkretan način iskazivanja podrške Inicijativi putem peticije.

Svi zainteresirani građani više informacija, raspored održavanja štandova mogu pronaći putem FB stranice.

”Očekujemo od odgovornih brzu reakciju na svim razinama vlasti za rješavanje iznalaska nove lokacije za deponiju koja neće ugrožavati zdravlje i život ni jednog pojedinca i donošenju Odluke za zatvaranje postojeće deponije. O tome koliko je vremena potrebno da se nova lokacija stavi u funkciju i koliko je vremena potrebno za sanaciju postojeće je nešto što je regulirano zakonom kao i činjenica da deponija koja nema Okolišnu dozvolu predstavlja didivljuvtju deponiju koju treba zatvoriti i sanirati. Zato ih pozivamo pomaknite se s mjesta i učinite nešto dobro u interesu svih građana našega Grada!, zaključio je Hujdur.

 

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije