Inicijativa protiv izgradnje MHE Buna 1 i 2

Potvrđeno da su Bunski kanali zaštićeno područje na kojem nije dozvoljena gradnja

Udruženje građana „Majski cvijet“, koje se bori za zaštitu područja Bunskih kanala od gradnje mini hidroelektrana na njima, dobilo je odgovor Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, kojim povodom su objavili saopštenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti.

Ekološka udruga Majski cvijet (Ephemere Danica)  dobila je odgovor od Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ na dostavljeni zahtjev u kojem navode da Registar zaštićenih dijelova prirode nije uspostavljen ni na nivou Federacije, ni na nivou HNŽ-K zbog čega ne mogu postupiti po zahtjevu. Međutim nadležno Ministarstvo u svom odgovoru potvrđuje da lokalitet Bunskih kanala – Tok rijeke Neretve, koji je Rješenjem još iz 1970.g. proglašen zaštićenim dijelom prirode u Zavodu za zaštitu Spomenika Prirode FBiH, po sili zakona nastavlja egzistirati kao zaštićeno područje, te kao takvo uživa zaštitu propisanu odredbama Zakona o zaštiti prirode HNŽ-K.

„Odgovor Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-K na naš zahtjev za upis Bunskih kanala u registar zaštićenih dijelova prirode Hercegovačko-neretvanske županije nam je dodatno potvrdio činjenicu da su Bunski kanali zaštićeni dio prirode te da nije dozvoljena gradnja mHE na tom lokalitetu. Mi smo i do sada dokazali da su u procesu izgradnje mHE na Bunskim kanalima načinjeni brojni propusti  te je ovo samo još jedna potvrda da su naši zahtjevi opravdani“, navodi Oliver Arapović ispred ekološke udruge Majski cvijet.

Podsjećamo, Odjel za urbanizam Grada Mostara je ponovo donio rješenje kojim se odbija zahtjev investitora za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju MHE Buna 1 i Buna 2, a na osnovu toga što je ekološka udruga „Majski cvijet“ dostavila neophodnu dokumentaciju i peticiju sa 5000 potpisa građana protiv izgradnje ove dvije MHE. Iako je Kantonalni sud u Sarajevu je donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mHE na Bunskim kanalima, investitor je ponovno podnio zahtjev prema Federalnom ministarstvu okoliša i turizma za izdavanje okolinske dozvole.

„Ipak, mi nastavljamo našu borbu i nadamo da će se Federalno Ministarstvo prigodom izdavanja dozvole voditi dosadašnjim činjenicama. Iskoristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode“, navode iz ekološke udruge Majski cvijet.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije