NGG „Spasimo Drinu“ Goražde

“Spasimo Drinu” povodom poništenja urbanističke saglasnosti i odobrenja za građenje obaloutvrde u Goraždu

''Ova odluka za nas predstavlja pobjedu. Skoro 6 mjeseci nakon početka naše borbe za spas Drine od betonskih zidova, dobili smo potvrdu da je gradnja obaloutvrde izvršena na nelegalan način.''

Neformalna grupa građana “Spasimo Drinu” danas je u Goraždu održala vanrednu press konferenciju povodom odluke Federalnog ministarstva prostornog uređenja da se poništava urbanistička saglasnost i odobrenje za gradnju obaloutvrda u ovom gradu.

Ova odluka Ministarstva je konačna, te nije dopuštena žalba.

Mirsad Kadrić, član grupe „Spasimo Drinu“ ovim je povodom izjavio:

„Ova odluka za nas predstavlja pobjedu. Skoro 6 mjeseci nakon početka naše borbe za spas rijeke Drine od betonskih zidova koji su izgrađeni na netransparentan način, dobili smo potvrdu da je gradnja obaloutvrde izvršena na nelegalan način. Ovo je dokaz da se borba za ispravno isplati. Posebno ističemo da u skladu sa rješenjem Federalnog ministarstva prostornog uređenja, opština Goražde putem svoje službe uopšte nije bila nadležna za izdavanje navedenih rješenja, jer za izvođenje navedenih radova urbanističku saglasnost je moglo izdati isključivo Federalno ministarstvo prostornog uređenja kao nadležan organ uprave“.

Podsjećamo, na planiranju i gradnji obaloutvrde počelo se raditi nakon poplava iz decembra 2010. koje su uzrokovane velikim padavinama i nekontrolisanim ispuštanjem vode iz HE „Piva“ Mratinje. Poslije nekoliko godina pripreme, te nakon što je Svjetska banka odobrila kreditna sredstva, radovi su počeli u aprilu 2019., a vrijednost investicije je oko 10,5 miliona KM. Građani su više puta iskazali sumnje u koruptivne radnje od strane uprave Grada Goražda prilikom odabira projekta, a bez obzira na nezadovoljstvo građana, gradske vlasti su i dalje ignorisale njihovo mišljenje u vezi dalje izgradnje obaleutvrde dato na javnoj raspravi 02.07.2020.

“Mi nastavljamo našu borbu za spas Drine i koristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja. Ovim putem najavljujemo krivične prijave protiv odgovornih iz Grada Goražde te ističemo da ćemo cijeli ovaj slučaj netransparentne gradnje obaloutvrde u gradu Goraždu predati u SIPU i FUP, s obzirom na to da se radi o zloupotrebi višemilionskog projekta”, istakli su predstavnici grupe “Spasimo drinu”, pozvavši sve građane, ne samo Goražda, da ih podrže u njihovoj borbi.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije