Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

Što se o ‘Uborku’ pisalo 1989. godine?

Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče” još jednom su se u nedjelju okupili ispred regionalnog odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostara kako bi ponovo upozirili na ekološki problem te zatražili sanaciju Uborka i pronalaženje nove lokacije za odlagalište.

Komentirajući nedavni sastanak s gradskim vlastima, predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur u izjavi za Fenu kazao je kako postoji neki mali napredak, ali da stvari jednostavno idu presporo.

Ponovo blokada

– Na sastanku u Gradskoj vijećnici u petak su nam rekli da će u sljedećih deset dana Grad izaći s prijedlogom pet lokacija na kojima bi se moglo graditi novo odlagalište. U slučaju nepostojanja prostornog plana ili Gradskog vijeća, rekli su nam da se može formirati komisija koja bi imala nadležnosti za donošenje takvih odluka. Tako je predviđeno zakonom, ali oni su do sada šutjeli o tome – istaknuo je Hujdur.

Kako bi se čitav proces ubrzao Hujdur je najavio kako će građani sljedećih dana ponovno blokirati odlagalište na Uborku.

– U sljedećih sedam do deset dana ponovno ćemo blokirati Uborak. Neću govoriti kada će se točno dogoditi, ali plan nam je da ponovno blokiramo deponiju na nekoliko sati ili na jedan dan. Tom blokadom pokušat ćemo ubrzati rješavanje problema, dat ćemo im rok i zatražit ćemo da nam se da čvrsti dokument. Nadam se da nas nadležni neće ponovno dovesti u situaciju iz prošle godine kada je Mostar danim bio zatrpan smećem – poručio je Hujdur.

On je pozvao stanovnike Mostara da na Facebook stranici Građanske inicijative “Jer nas se tiče” pročitaju novinski članak o Uborku iz 1989. godine u kome se navodi kako je odlagalište, koje je otvoreno tridesetak godina ranije, već tada premašilo planirani kapacitet.

– Još tada se govorilo da se deponij mora hitno zatvoriti i da se mora pronaći nova lokacija, a mi i danas, 30 godina kasnije, upozoravamo i tražimo istu stvar – kazao je Hujdur.

Što stoji u tekstu o Uborku iz 1989.?

Na Facebook stranici Građanske inicijative “Jer nas se tiče” objavljen je spomenuti tekst iz 1989.godine iz časopisa ‘Sloboda’ koji govori o tadašnjem stanju na lokaciji mostarske deponije.

U tom tekstu starom više od 30 godina pod naslovom ‘Uborak kao bomba: Gradska deponija sve punija i opasnija a hitno se mora naći novo rješenje’ stoji kako se procjenjuje da će mostarska deponija moći funkcionirati još samo nekoliko mjeseci.  Za spomenute novine tada su govorili radnici tadašnje mostarske ‘Čistoće’.

Između ostalih Velimir Jelinić, v.d. direktora Sektora Čistoće tada je rekao da su još 1986. godine prezentirali podatke i analizu koja pokazuje da je potrebno iznaći novu lokaciju za deponiju, što su čak tada predlagali.  Između ostalog, navedeno je kako se deponija razvojem grada punila velikom brzinom i nadmašila svoje kapacitete. U tekstu se govori i o tome kako je mostarska deponija najslabije opremljena u čitavoj tadašnjoj Jugoslaviji te da je dolazilo do požara i svakodnevne opasnosti od raznih eksplozija prozročenih ‘zarobljenim’ plinovima. Između ostalog, u tekstu iz 1989. godine se navodi da su Uborak i pronalaženje nove lokacije najalarmantnija pitanja , te se izražava zebnja za razvoj situacije i postavlja pitanje što sa smećem jer je za izgradnju deponije na novoj lokaciji potrebno pet godina.

Trideset godina kasnije, tijekom 2019. godine, odlagalište na Uborku u dva je navrata bilo blokirano zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo.  Mještani i aktivisti posljednji su put Uborak blokirali u prosincu, a nakon nekoliko dana blokade intervenirala je policija.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije