Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

U Mostaru uručeno priznanje ”Most za budućnost” udruženju građana ”Jer nas se tiče”

Grupa frankofonih ambasadora i šefova misija u Bosni i Hercegovini posjetila je danas Mostar kako bi uručili javno priznanje “Most za budućnost – Le pont pour l’avenir” udruženju građana „Jer nas se tiče“ koja se zalaže za rješavanje pitanja deponije Uborak i njenog štetnog uticaja na okolinu i zdravlje lokalnog stanovništva. Ambasadori Austrije, Francuske i Švicarske i šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH su uručili priznanje predsjedniku udruženja “Jer Nas se Tiče” Omeru Hujduru. Izjavu grupe frankofonih ambasadora i šefova misije u BiH prenosimo u cjelosti.

Mi, članovi grupe frankofonih ambasadora i šefova misija u Bosni i Hercegovini, dolazimo iz različitih kultura, raštrkanih širom svijeta. Dvije stvari nas ipak ujedinjuju: ljubav prema Bosni i Hercegovini i francuski jezik koji, iz različitih razloga, poznajemo, ali putem kojeg prije svega nalazimo i zajednički jezik. Stoga bismo posebno željeli naglasiti i nagraditi napore koji idu u tom pravcu.

Iz inicijative ”Most za budućnost”’ navode da je udruženje ”Jer nas se tiče” četvrti laureat ove nagrade, tačnije priznanja koje za cilj ima da nagradi i pohvali sve one grupe ili pojedince koji se bave pitanjem kulture dijaloga.

”Ove godine, po četvrti put zaredom, grupa frankofonih ambasadora u Bosni i Hercegovini dodjeljuje priznanje “Most za budućnost”. Ovo priznanje ima za cilj da javno nagradi pojedince ili grupe zbog načina na koji se bave pitanjem dijaloga kultura i kulture dijaloga u ovoj multietničkoj i multikulturalnoj zemlji. Ovom simboličnom nagradom želimo pokazati da postoji volja za izgradnju mostova između različitih etničkih grupa u Bosni i Hercegovini i da je ista sasvim prirodna. Danas smo u Mostaru da bi uručili naše priznanje “Most za budućnost” grupi građana « Jer nas se tiče » koja se u ovoj oblasti posebno ističe.” – navodi se u deklaraciji povodom ovogodišnje dodjele nagrade ”Most za budućnost.

«Jer nas se tiče» je lokalna inicijativa koju su podržale sve zajednice u Mostaru, i koja za cilj ima poboljšanje uslova života i bolju budućnost stanovnika ovog grada kroz zatvaranje gradske deponije Uborak. Ova grupa, koja radi u interesu očuvanja okoliša, pa tako i u interesu svih stanovnika Mostara, ujedinjuje građane i čini da svi govore jednim glasom, bez obzira na njihovo porijeklo i drugu pripadnost. Cilj grupe je da informiše i senzibilizira javnost o trenutnoj situaciji na deponiji Uborak, gdje se otpad odlaže na način da može imati izuzetno štetan učinak na kvalitet zraka, vode i zemljišta u okolini, a samim tim i štetan učinak na zdravlje ljudi koji tu žive.

Organizatori su uvjereni da je zalaganje svih aktivista ovog udruženja od izuzetnog značaja, ne samo za Mostar, već i za cijelu BiH.

”Zalaganje građanki i građana za zajedničko dobro je od izuzetnog značaja, kako za Mostar, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Uvjereni smo da ova inicijativa, koja okuplja zajednice oko jedinstvenog cilja može biti primjer i ostalim građanima ove zemlje. Ovo priznanje treba shvatiti i kao ohrabrenje grupe frankofonih ambasadora za nastavak dijaloga s vlastima o ovom pitanju, uz uzajamno poštivanje, ali i poštivanje vladavine prava i zakona. Stoga nam je čast i zadovoljstvo što možemo u okviru Frankofonije uručiti naše priznanje za ovu inicijativu, slaveći vrijednosti koje uzajamno dijelimo: dijalog, mir, saradnju, solidarnost i održivi razvoj.” – navodi se na kraju deklaracije.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije