Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

Udruženje građana „Jer nas se tiče“ podnijelo kaznene prijave protiv ministrice Đapo i inspektora Salkića

Udruženje građana „Jer nas se tiče“ jos jednom je potvrdilo svoju odlučnost da ustraje u borbi protiv koruptivnog sistema i protiv pojedinaca i institucija odgovornih za to što deponija „Uborak“ još uvijek nije zatvorena i premještena na novu lokaciju.

Udruženje građana „Jer nas se tiče“, u danas (31.10.) odaslatom saopštenju informiše javnost da je podnijelo kaznene prijave protiv ministrice Federalnog ministarstva okoliša i turizma Edite Đapo i glavnog inspektora Federalnog urbanističko-ekološkog inspektorata pri Federalnoj upravi za inspekcijske poslove Ejuba Salkića.

Kaznene prijave podnesene su Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela: član 383. Zloupotreba položaja ili ovlašćenja, član 303. Onečišćenje okoliša, te drugih kaznenih djela propisanih KZ FBiH, prema osnovanim sumnjama tužilaštva.

„Osnov za pokretanje kaznenih prijava je činjenica da su ministrica Đapo i inspektor Salkić, dozvoljavajući nelegalan rad J.P. „Deponija“ d.o.o. Mostar, smještene na lokaciji Uborak, koja od 04.12.2019. godine do današnjeg dana radi bez okolinske dozvole, ugrozili život i zdravlje građana i prekoračili granice svoje službene dužnosti, te ne obavljajući službene dužnosti zatvaranja nelegalne deponije djelovali u korist J.P. „Deponija“ d.o.o. Mostar, a na štetu građana grada Mostara i MZ  Vrapčići i Bijelo Polje, povrijeđujući njihova prava propisana Ustavom FBiH, Zakonom o zaštiti okoliša FBiH, Zakonom o upravljanju otpadom FBiH, Aarhuskom konvencijom.“, navodi se u Saopštenju.

Udruženje građana „Jer nas se tiče“ jos jednom je potvrdilo je svoju odlučnost da ustraje u svojoj borbi protiv koruptivnog sistema i protiv pojedinaca i institucija odgovornih za to što deponija Uborak još uvijek nije zatvorena i premještena na novu lokaciju.

„Zdravlje, interes i korist svih građana Mostara – ostaje zauvijek na prvom mjestu.“, ističu iz Udruženja.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije