Podsjećanja

XI 2022.: Za beskrupuloznu pljačku i devastaciju u Osječanima, za koju vlast ”nije znala” dok je na nju nisu upozorili građanski aktivisti, još niko nije odgovarao – ni za učešće u njoj ni za njeno višegodišnje prikrivanje (VIDEO)

U rubrici Podsjećanja, tekst iz novembra 2022.: „Zloupotreba položaja odgovornog lica“, „Utaja poreza i doprinosa“, „Primanje mita“, „Davanje mita“ i „Nesavjestan rad u službi“ dio su krivičnih djela iz KZ RS, koja je neformalna grupa građana navela u svojoj krivičnoj prijavi prije 2 godine.

Devastacija velikih zemljišnih površina, pljačka prirodnih bogatstava, te sistemska korupcija u njihovoj pozadini, u Slučaju Osječani, još uvijek nisu dobili svoj sudski epilog.

Podsjećamo, neformalna grupa građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“, u martu se prošle godine, “otvorenim pismom” obratila Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva RS, JU „Vode Srpske“ i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, upozorivši ih na ekocid na području Doboja. No, bez značajnijeg efekta,

„Stekli smo utisak da je situacija na ovom području, na koje su nas građani upozorili u martu 2020. godine, kraj regionalnog puta Doboj–Modriča, još gora i da je devastacija zemljišta još veća. Zapravo su šljunkari dovršili ono što su započeli prije gotovo dvije decenije. Ono što je sada ostalo iza šljunkara i njihove nelegalne eksploatacije je sramota za lokalne i vlasti na nivou RS. Ti prizori nikoga, ko ozbiljnije razmišlja o očuvanju životnog prostora, ne ostavljaju ravnodušnim”, istakli su, ovih dana, iz neformalne grupe građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“.

I zaista, povećane padavine i povišeni nivo rijeke i njeno izlijevanje iz korita na području Osječana i dijelom Bušletića na Trebavi napravili su, na tom prostoru izrovanom i unakaženom nelegalnim šljunkarenjem, više manjih i većih jezera, a voda se nije povukla iz kratera nastalih nelegalnom eksploatacijom šljunka, ni nakon vraćanja izlivanja u korito. U što su se proteklog vikenda uvjerili i aktivisti koji su obišli ovaj prostor, odgovarajući na apele građana naselja uz korito rijeke Bosne nizvodno od Doboja prema Modriči.

Na javna prozivanja neformalne grupe, zbog devastiranja zemljišta u Osječanima od strane šljunkara, reagovali su nadležni iz MUP-a i Tužilaštva. Ali procesuiranje odgovornih, i pored tri podignute i potvrđene optužnice u ovom slučaju i više predmeta u postupku, prema informacijama dobijenim u Okružnom javnom tužilaštvu Doboj, još uvijek stoji u mjestu. Dodatno budeći kod građana, inače ukorjenjene sumnje da je u pozadini čitave ove priče raširena sistemska korupcija.

Jer je, gledajući fotografije i snimke sa ovog područja, naprosto nejasno kako se razaranje i eksploatacija, tj. pljačka prirodnih bogatstava ovih razmjera uopšte mogla dogoditi, a da niko od nadležnih, navodno, ne zna za nju i ne reaguje. Štaviše, ona (pljačka) još uvijek traje i dokaze o njoj ponovo nemamo od institucija kojima je to posao i Ustavna obaveza, nego ih prikupljaju građani.

“U novom otvorenom pismu direktno ćemo pitati nadležne: Kako je moguće da nisu bili upoznati da se, zasigurno u dugom vremenskom periodu, nelegalno iskopavao materijal iz korita rijeke Bosne i priobalnog, te okolnog poljoprivrednog zemljišta u enorminim količinama? Ponovo ćemo ih pitati: Ko je nadležan da sanira posljedice „Protivzakonitog zauzimanja i eksploatacije prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja“, „Zloupotrebe položaja odgovornog lica“, „Utaje poreza i doprinosa“, „Primanja mita“, „Davanja mita“, „Nesavjesnog rada u službi“ i drugih počinjenih krivičnih djela propisanih Krivičnih zakonom RS, koja su iz Grupe naveli u svojoj krivičnoj prijavi prije dvije godine”,  kažu iz ove neformalne grupe građana.

Dodatno su, ističu, dojave građana o “posijanim” bagerima na nekoliko mjesta u Osječanskim poljima, dokumentovali video i foto snimcima ove nedjelje i te dokaze će dostaviti kao prilog pomenutog “otvorenog pisma”.

U “Slučaju Osječani” dio institucija Republike Srpske priznaje nadležnost, ali ne prihvata odgovornost, što, opet, ne prihvataju iz neformalne grupe građana, koji insistiraju na potpunom rasvjetljavanju cijelog slučaja i utvrđivanju svačije lične odgovornosti za ovu aferu, odnosno za počinjenu devastaciju.

Uz odgovornost za učinjeno i neučinjeno, te sankcije i za šljunkokradice i za korumpirane pojedince unutar sistema, koji su im obezbijedili nesmetanu pljačku, aktivisti se nadaju da ćemo uskoro moći da vidimo i vrijedne bageriste, ne kako nastavljaju devastirati ovo područje, nego kako ga saniraju, uređuju i vraćaju područje koje obuhvaća mjesne zajednice Osječani, Bušletić, Grapsku i Kostajnicu prvobitnom stanju i namjeni. Nada umire posljednja.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije