Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta - Inicijativa grupe nvo BD

Zakon o udruženjima i fondacijama ipak pred poslanicima Brčko distrikta?

Prošlosedmično otkazivanje sjednice, uz nedovoljno jasne komentare predsjednika Skupštine o nastavku rada ove institucije do Izbora, izazvali su bojazan u nevladinom sektoru da bi moglo doći do neusvajanja ovog zakona, odnosno do odgađanja rasprave o njemu na neodređeno vrijeme.

Za srijedu, 7. oktobra zakazana, pa otkazana, 68. sjednica Brčko distrikta ponovo je zakazana i, prema najavi, trebala bi se održati 14. oktobra. 7 dana od svog otkazivanja. I dva dana prije zvaničnog početka predizborne kampanje za lokalne izbore u BiH.

U međuvremenu je, doduše, ona promijenila svoj sadržaj. Od sjednice sa svega 3 tačke dnevnog reda, “narasla” je na sjednicu sa 25 tačaka dnevnog reda.

No, tri prvobitno planirane su zadržane na dnevnom redu. Zasad.

Podsjetimo, otkazivanje sjednice, uz nedovoljno jasne komentare predsjednika Skupštine o nastavku rada ove institucije do Izbora, izazvali su bojazan u nevladinom sektoru da bi moglo doći do neusvajanja Zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta, odnosno do odgađanja rasprave o njemu na neodređeno vrijeme.

A radi se o izuzetno važnom koraku u procesu sređivanja stanja u oblasti budžetskog finansiranja neprofitnih organizacija u Distriktu i raskidanja sa dosadašnjom praksom netransparentnosti i diskrecionih prava dijelenja novca bez kriterija, koja je pogodovala i razvoju korupcije, na koju su u konačnici, mada nedovoljno, reagovali i policija i tužilaštvo.

Neformalna grupa nevladinih organizacija “Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta” koja je aktivno učestvovala u kreiranju ovog zakona, u koji je, prema informacijama iz administracije Distrikta, uvršteno dvije trećine njihovih prijedloga, prati razvoj događaja. I izražava nadu da će Zakon, 14-og, konačno, biti i usvojen.

Za njih ponovno otkazivanje sjednice ili skidanje ovog zakona sa dnevnog reda nije opcija.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije