Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta - Inicijativa grupe nvo BD

Zastupnici ostali bez novca kojim su kupovali glasove

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta ostali su bez budžetskog novca kojim su ranije kupovali glasove i finansirali lokalna udruženja. Taj novac je preusmjeren za borbu protiv koronavirusa.

Skupština Brčko distrikta je ovogodišnji budžet usvojila u jeku pandemije izazvane koronavirusom. Kako bi osigurali novac za ublažavanje posljedica pandemije, zastupnici su se odrekli novca kojim su ranije finansirali lokalna udruženja, čime su lakše dolazili do glasova na izborima.

Prilikom usvajanja budžeta zastupnici su prethodnih godina sami odlučivali kako će podijeliti dio novca i to su im omogućavali amandmani na budžet. Zastupnici vladajućih stranaka su preko amandmana godišnje trošili oko 11 miliona. Taj novac su dijelili prema vlastitom nahođenju, a osim udruženja finansirali su i vjerske organizacije te kapitalne projekte.

Predsjedavajući Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić kaže da ove godine zastupnici nisu trošili na ovaj način i da je institucijama novac potreban kako bi pomogle privredi i zdravstvu.

Na pitanje da li su se zastupnici protivili što ostaju bez novca, Kadrić kaže: „Tad je bila dramatična situacija. U tom trenutku niko nije, po mom sudu, usudio se da išta prokomentariše drugačije”.

Istraživanje koje je prošle godine objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je pokazalo da je dodjela grantova nevladinim organizacijama u Brčko distriktu unosan posao i za političare, koji tako kupuju glasove, i za predstavnike udruženja, koji javni novac troše kako žele.

Predstavnici udruženja su se razbacivali novcem građana – trošili su ga na sebe i prijatelje, nabavljali skupocjeni namještaj i opremu, a prilikom pravdanja manipulisali su računima. To su mogli činiti jer nijedna institucija u Brčko distriktu nije detaljno kontrolisala njihovo trošenje.

Nakon CIN-ovog istraživanja Tužilaštvo Brčko distrikta počelo je istraživati ove zloupotrebe.

Budžet koji je usvojen krajem marta ove godine ograničio je potrošnju javnog novca.

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije