STOP neakreditovanim fakultetima - inicijativa neformalne grupe mladih RS

2021. – godina konačnog obračuna i stavljanja tačke na sve negativne pojave u visokom obrazovanju?

''Poznato je da ne mali broj visokoobrazovnih ustanova u BiH rade bez odgovarajućih licenci i akreditacija. Na taj problem, kroz forume na društvenim mrežama, ukazuju i studenti koji trenutno studiraju, a bojazan im je da po završetku školovanja njihove diplome neće biti validne i da iste neće moći nostrifikovati, kako u zemlji tako i izvan nje”, upozoravaju iz neformalne grupe studenata "Licencirane i akreditovane visokoškolske ustanove - validne i priznate diplome".

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da će 2021. biti godina konačnog obračuna i stavljanja tačke na sve negativne pojave u visokom obrazovanju. Rajčević je najavio da slijede vrlo konkretni potezi u oblasti osiguranja kvaliteta, dodavši da je ranije najavljivao da će Vlada RS biti posvećena unapređenju stanja u visokom obrazovanju, prije svega sa aspekta borbe protiv negativnih pojava.

“Svjedočimo sada da u javnosti ima dosta priče o lažnim diplomama i svim tim negativnim pojavama i upravo na jednoj od sljedećih sjednica Vlade ćemo preduzeti i određene konkretne korake”, izjavio je Rajčević.

On je rekao da će to biti učinjeno prije svega formiranjem radne grupe koja će se baviti isključivo tim problemima i dodao da je već održao sastanke sa ključnim ljudima koji bi trebalo da se bave ovom tematikom.

“Bićemo prilično radikalni po tom pitanju. I inspekcija sa svoje i Ministarstvo sa svoje strane, kao i Agencija za visoko obrazovanje i Ministarstvo unutrašnjih poslova”, istakao je Rajčević.

Prema njegovim riječima, “ovo će biti godina konačnog obračuna i stavljanja tačke na sve negativne pojave u visokom obrazovanju, uključujući i nezakonito izdavanje javnih isprava”.

Rajčević je upozorio da visokoškolska ustanova koja ne bude striktno sprovodila odredbe novog Zakona o visokom obrazovanju nema čemu da se nada i definitivno neće moći obavljati djelatnost na teritoriji Republike Srpske.

“Apelujem i na resorna ministarstva u kantonima u FBiH da krenu putem kojim je krenula Srpska, da se ozbiljno posvete problemima u oblasti visokog obrazovanja, jer BiH je jedinstven obrazovni prostor i bojim se da, ukoliko ne budemo svi zajedno radili u okviru borbe protiv negativnih pojava, nećemo imati nekog efekta”, naglasio je Rajčević.

Ove izjave entitetskog ministra za visoko obrazovanje dočekane su sa optimizmom i odobravanjem kod neformalne grupe studenata “Licencirane i akreditovane visokoškolske ustanove – validne i priznate diplome”.

Upravo je ova grupa, uz medije, u posljednjih pola godine, intenzivno ukazivala na ozbiljne probleme u visokom obrazovanju, akcentirajući, kroz svoje aktivnosti, problem neakreditovanih visokoškolskih ustanova i izdavanja nevalidnih, odnosno nepriznatih diploma.

“Po nama, generalni problem je da zbog ovakvih diploma, svršeni studenti trpe ogromne posljedice, jer ne mogu ostvariti svoja prava na tržištu rada, iako su uložili ogromna sredstva, kao i vrijeme za sticanje diplome. Poznato je da ne mali broj visokoobrazovnih ustanova u cijeloj BiH rade bez odgovarajućih licenci, kao i akreditacija. Na taj problem, kroz forume na društvenim mrežama, ukazuju i studenti koji trenutno studiraju, a bojazan im je da po završetku školovanja njihove diplome neće biti validne i da iste neće moći nostrifikovati, kako u zemlji tako i izvan nje”, pojašnjava svoje učešće u radu Grupe Dragan Dujaković.

Međutim, stiče se utisak da izjava ministra Rajčevića zapravo iznuđena, iako zvuči i kao priznanje da se problem godinama “gurao pod tepih”. Došla je, naime, nakon objelodanjivanja podataka da je u Gradskoj upravi Banjaluke veliki broj zaposlenih službenika sa naknadno stečenim fakultetskim diplomama, sa potpisima raznih, malo ili potpuno nepoznatih viših i visokoškolskih ustanova u BiH i regionu, I da se jedna od omiljenih obrazovnih institucija za sticanje diploma, onih koji dobijaju platu iz gradske kase, nalazi u Širokom Brijegu.

Takođe, ono čime se pomenuta grupa studenata intenzivno bavila proteklih mjeseci – stanje u Slobomir P Univerzitetu – je dosta ranije trebala biti briga ministra Rajjčevića i saradnika, ali se on izgleda sjetio problema rada neakreditovanih visoko-obrazovnih ustanova dan prije isteka pune godine dana koliko taj Univerzitet sa svim svojih sedam studijskih programa radi bez akreditacije.

Fakultet za ekonomiju i menadžment, Fakultet za informacione tehnologije, Pravni i Filološki fakultet, te Poreska i Akademija umjetnosti ovog Univerziteta imaju još godinu dana da završe proces reakredicije, inače slijedi zabrana rada. Ili novi korupcijski skandal, kao alternativa – to se u BiH nikad sa sigurnošću ne može predvidjeti. Niti odbaciti kao mogućnost. Nažalost.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije