Građanski aktivizam

Bitka za Sutjesku – U subotu 7.9.

U subotu, 7. septembra, u Izgorima, u 12 sati, organizuju protest “Bitka za Sutjesku”. I pozivaju sve koji hoće i žele da pomognu u odbrani Sutjeske da im se pridruže.

“U sjenci moćnih planina, na južnim obroncima Nacionalnog parka Sutjeska, odvija se tragedija koja prijeti da uništi jedan od najvažnijih simbola netaknute prirode u Evropi.”, upozorava portal Gerila.info.

Na tri lokaliteta, na rijekama Jabušnica, Sutjeska i Sastavci u toku su građevinski radovi, kojima je krajnji cilj izgradnja mini hidroelektrana. Rezultat su devastacija riječnih korita i okoline.

Lokalni mještani, iz sela Izgori, koje je od oaze mira postalo veliko gradilište, uz pomoć eko aktivista i ljubitelja prirode iz cijele BiH, pa i regiona, pokušavaju se suprotstaviti još jednom primjeru nezaježljive pohlepe Kapitala, omogućene korupcijom unutar Vlasti.

“Daćemo otpor i što je najvažnije istajaćemo u tome“, poručuju.

A u subotu, 7. septembra, u Izgorima, u 12 sati, organizuju protest “Bitka za Sutjesku”. I pozivaju sve koji hoće i žele da pomognu u odbrani Sutjeske da im se pridruže.

“Na protest su dobrodošli svi ljudi osim političara, jer ovo nije politički skup, nego narodni otpor i bitka za spas rijeke i naše životne sredine.”, naglašavaju organizatori.

Inače, borba za očuvanje rijeka Sutjeske traje još od 2006. godine, kada su se lokalno stanovništvo i nevladine organizacije organizovale protiv izgradnje hidroelektrana u okviru Nacionalnog parka Sutjeska. 2021. godine Okružni sud u Banjaluci donio je i presudu u korist Centra za životnu sredinu, poništivši rješenja o odobravanju studija uticaja na životnu sredinu za te projekte.

Međutim, uprkos ovim sudskim presudama, investitor nastavlja sa svojim aktivnostima, sada već na samoj granici nacionalnog parka. A iz inspekcije tvrde da imaju sve potrebne dozvole, izdate od nadležnog ministarstva Vlade Republike Srpske. Koje, pritom, izdaje ekološke dozvole bez valjanog prostornog plana za Nacionalni plan Sutjeska (jer je posljednji istekao još 2000. godine).

Nasuprot logici i interesima Kapitala i Vlasti, odnosno pojedinaca kojima je lični interes iznad svega, eko aktivisti upozoravaju da izgradnja malih hidroelektrana, pored opštepoznate činjenice da uzrokuje nesrazmjernu štetu spram koristi koju donosi, u konkretnom slučaju prijeti uništenjem jednog od posljednjih bastiona divlje prirode u Evropi.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije