Građanski aktivizam

Izgradnja Centra za upravljanje otpadom Brčko Distrikt u blizini minskog polja predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik

Izgradnja Centra za upravljanje otpadom Brčko Distrikt u blizini minskog polja predstavlja ozbiljan rizik po ljudske živote, životnu sredinu i dugoročnu sigurnost zajednice, navode iz Aarhus Green Net - Mreže Aarhus centara u BiH za Zelenu Agendu.

“Minska polja, koja su zaostala iz ratnih sukoba, predstavljaju smrtonosnu opasnost jer sadrže eksplozivne naprave koje se mogu aktivirati uslijed građevinskih radova, vibracija teških mašina ili neadekvatnih mjera sigurnosti”, upozoravaju iz Aarhus Green Net – Mreže Aarhus centara u BiH za Zelenu Agendu

I navode ključne opasnosti koje donosi postavljanje Centra za upravljanje otpadom u takvom području.

Prva i najznačajnija je rizik za ljudske živote – radnici i lokalno stanovništvo su direktno izloženi riziku od detonacije mina, čije  vađenje, premještanje ili nepredviđeni udarci u mine, tokom građevinskih radova, mogu izazvati eksplozije s fatalnim ishodima.

Druga je zagađenje okoline – eksplozije mina ne samo da uzrokuju fizičku štetu, već mogu kontaminirati tlo i vodu. Otrovne hemikalije iz mina i eksplozivnih ostataka mogu prodrijeti u zemljište, ugrožavajući biljke, životinje i poljoprivredne površine u okolini.

Treća -: proces razminiranja i dodatne sigurnosne mjere znatno usporavaju gradnju i povećavaju troškove projekta. Također, postoji neizvjesnost oko tačne lokacije svih mina, što čini područje trajno nesigurnim za buduće aktivnosti.

Četvrta opasnost vezana je za rizik od dodatnih eksplozija – vibracije koje stvaraju teške mašine i oprema potrebna za rad Centra mogu destabilizovati mine, čak i ako su zakopane duboko ispod zemlje.

I na kraju, tu je i problem ograničene mogućnosti evakuacije – u slučaju nesreće, blizina minskog polja ograničava hitnu evakuaciju, jer mine mogu predstavljati prepreku za spasilačke timove i ugroziti sigurnost.

Zbog svega navedenog, iz Aarhus Green Net – Mreže Aarhus centara u BiH za Zelenu Agendu naglašavaju:

“Kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice, izuzetno je važno da se planiranje takvih objekata ne odvija u blizini miniranih područja. Sigurnost ljudi, zaštita okoliša i dugoročna održivost moraju biti prioritet u ovakvim projektima.”

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije