Intervjui

Alešević, s vremenske distance, o aferi Potkivanje: Tegeltija i dalje u VSTV-u, a meni se život promijenio

Krajem maja 2019. godine objavljen je videosnimak koji je napravio Nermin Alešević, privrednik iz Velike Kladuše, a čiji je glavni akter predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. Alešević i Tegeltija razgovaraju o predmetu koji se nalazi u Kantonalnom tužilaštvu KS i Tegeltija mu govori da će vidjeti sa Dalidom Burzić, tadašnjom glavnom tužiteljicom KS o čemu se radi. S njima u društvu je i inspektor SIPA-e Marko Pandža kojem je Alešević dao 2.000 KM da bi se ubrzala istraga. Tegeltija je u tom slučaju ispitan kao svjedok dok su Alešević i Pandža osumnjičeni. 

Prolazi vrijeme od afere u čijem ste centru pažnje bili upravo vi. Milan Tegeltija je i dalje na čelu VSTV-a, Istražna komisija vas nije saslušala, kako od tada radi vaša firma?

Da, prolazi vrijeme od objavljivanja snimka afere ‘Potkivanje’ u kojem se vidi rad našeg pravosuđa tj. prvog čovjeka VSTV  Milana Tegeltije kod kojeg ne možete redovnim putem doći nego preko kumova. Ja sam sve svoje postupke potkrijepio pismenim dokazima, a Milan Tegeltija samo riječima, a danas tko vjeruje u naše pravosuđe. Kada pogledamo, viber poruke u aferi ‘Potkivanje’ nisu dokazi, a u aferi ‘Respiratori’ jesu dokaz. Jako je čudan postupak Tužilaštva BiH.

Poznavajući malo pravo uvijek je pisani dokument, registrirani poziv, vjerodstojniji od jedne riječi pa nema veze ako ona dolazi i od predsjednika VSTV. Milan Tegeltija je i dalje na čelu VSTV i iskreno se nadam da neće još dugo jer nama je potrebno nezavisno pravosuđe. Ovakvo je dobro samo pojedincima. Istražna komisija radi ali sve to ide previše sporo kao da su se tempirali do kraja mandata da to razvuku i tada završe. Mi građani nemamo vremena to čekati.

Je li to utjecalo na rad vaše firme, znamo da je upravo zbog firme i nezakonitih radnji pojedinaca nastala afera Potkivanje?

Sama afera mi je donijela jako mnogo odsustva s posla ali na poslovanje nije utjecala pa sam u 2019. godinu imao tendenciju rasta kao i prošlih godina što u izvozu tako i u novim zapošljavanjima.

Trenutno sam u jako nezavidnom položaju što se tiče najma objekta jer sam sve obaveze u zadnjih 6 godina kako su se pojavila dva ZK uloška nad objektom uplatio najam firmi Agrokomerc s kojim sam i potpisao ugovor o najmu. Kod jednog sudije sam potpisao sudsku nagodbu o plaćanju najma firmi Agrokomerc dd jer me utužio ali u isto vrijeme kod istog sudije za isti najam me utužio i Grupex koji je uradio kriminalne radnje u suradnji s drugim osobama iz Velike kladuše i napravio dupli ZK uložak. Isti sudija u prvostepenom postupku presudi da trebam platiti i kiriju Grupexu i ako na drugostepenom ssudu to potvrde dolazim u situaciju da za jedan prostor plaćam dva najma. Mislim da bi to tada kod mene  presudilo  da zatvorim firmu i otpustim sve radnike.
Isto tako kod istog sudije postoji predmet u tužbi za imovinu između Agrokomerca i  Grupexa koji je i po CMS prvi zaprimljen ali se zadnji rješava i to razvlačenje predmeta je dovelo do toga da su se otvorili novih 26  predmeta. Rješavanjem jednog, glavnog predmeta bi automatizmom 26 bespotrebnih se moglo obustaviti ali koga to zanima u našem pravosuđu ili tužilaštvu. Kada znamo kako se bivša kantonalna tužiteljica javno obrukala da nikada nisam pisao urgencije a ona sama ih  pisala.

Čime se vi zapravo bavite i koliko ste državi platili nameta od početka biznisa, osjećate li se zbog toga izigrani od strane onih koji su vam dužni pružiti pravnu zaštitu?

Firma Airvent se bavi proizvdnjom ventilacijske opreme  koju smo ja i moj partner iz Austrije još 2008. gdine otvorili u kojoj je on većinski vlasnik. Trenutno poslujemo s 53 zaposlena radnika.
Mi smo stopostotni izvoznici, godišnje  izvozimo 500 kamiona robe u vrijednosti od 6-7 miliona KM  naših proizvoda u Austriju. Ovdje moram istaći da je jako žalosno da firma Airvent za 50 radnika koliko je imala u 2019. godini za plate, prevoz radnika i topli obrok izdvoji 1 milion i 80 hiljada KM a da neka druga firma u BiH za 100 radnika izdvoji isto toliko novca. Ovdje se vidi kolika je razlika u prosječnoj bruto plati ili  primanju radnika.
Za sada se osjećam malo sigurno jer mi smo nesigurna zemlja, a za mene lično naše pravosuđe i tužilaštva (govorim o onim koji su u predmetima u kojim učestvujem) najveća kriminalna organizacija u BiH. Nema institucije kojoj se ja nisam obratio u BiH i jedina mi je sreća što ne zavisim od tih institucija da bi me mogli kojim slučajem ucjenjivati.

Koliko vam se općenito život promijenio i plašite li se, jer Tužilaštvo i Vas istražuje zbog nezakonitog snimanja?

Naravno da mi se život promijenio, sve se promijenilo, svaki korak pazim kuda i s kim razgovaram gdje ću sjesti jer sam dirnuo u osinje gnijezdo. Ovih dana državna tužiteljica Gordana Tadić se žali na Sud BiH da im ne potvrđuju optužnice evo ja je pitam odakle njoj pravo da meni uskrati da o tome Sud BiH odlučuje a ne ona. Prošlo je 14 mjeseci kako su mene osumnjičili za nelegalno snimanje i navodno davanje mita, a još nitko nije dobio izjave što se sve pričalo u toj kafani. Veliku podršku imam od novinara u BIH i koji su veći borci za bolju BiH od naših pojedinaca u provosuđu.

Kako mislite da će se okončati cijeli slučaj?

Kako će se završiti predmet samo ću reći jednu rečenicu i nadam se da će se ona uspjeti promijeniti, a koju smo svi čuli na snimku koju je izrekao predsjednik VSTV Milan Tegeltija: „Nermine, pošalji mi broj predmeta da vidim koji su ljudi tu, pa ću ti onda reći što mogu učiniti.“

Ova rečenica i dan danas mi para uši jer naše pravosuđe prema ovome radi tko je učinio kakav krimal a ne što je učinio.

Samo ovu rečenicu da uspijemo promijeniti građanima će odmah biti mnogo bolje. Tada bi se počeli raditi predmeti po kriminalnim djelima, a ne tko je učinio pa ga pojednici iz pravosuđa štitili.
Evo otvoren je novi zatvor i nadam se da će se mnogi iz ovog predmeta zbog kojeg je nastala afera naći tamo.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije