Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne

Dobojsko tužilaštvo počelo reagovati na prijave građana – šljunkari se pritajili

Nelegalno izgrađeni objekti na vodoplavnom području kod Doboja

Nakon višegodišnjeg blagonaklonog odnosa prema vlasnicima šljunkara, koji nekontrolisano i bahato eksploatišu minerale iz korita rijeka na širem dobojskom području, Okružno tužilaštvo počelo se izgleda ozbiljnije odnositi prema ovom problemu, čije su posljedice višestruko štetne.

Vjerovatno su tome doprinjele i aktivnosti građanskih aktivista – grupe “Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne”, za čije su dvije prijave za nelegalnu eksploataciju kod Vukosavlja i prekomjernu između Vukosavlja i Odžaka, u Tužilaštvu formirani predmeti, te, grupe “Da se ne ponovi maj 2014. godine”, koja je prijavila nezakonitu gradnju na vodoplavnom području kod Doboja.

“Ovo Tužilaštvo  je u periodu od 25.09.2020. godine do danas, formiralo još  tri nova predmeta, a na osnovu podnesenih prijava ili inicijativa od strane grupe građana, kojima se traži utvrđivanje odgovornosti zbog gradnje na vodoplovnom području rijeke Bosne  kod  Doboja,  eksploataciju minerala iz rijeke Bosne na lokalitetima kod Modriče i Vukosavlja i eksploataciju šljunka iz korita rijeke Usore na području Teslića.  Predmeti su raspoređeni u rad okružnim tužiocima odjeljenja za privredni kriminal i u istima se vrše provjere i prikupljaju  potrebna obavještenja i dokazi,  radi donošenja tužilačke odluke” – dostavilo je OJT Doboj odgovor na upit o preduzetom po prijavi.

Odgovor Okružnog javnog tužilaštva Doboj

Sve ovo, po svemu sudeći, uticalo je da su šljunkari postali oprezniji kada je u pitanju eksploatacija minerala, a neki poznavaoci prilika čak tvrde da su i u panici.

“Kako su krenule te prijave, bukvalno nismo izvezli kamion šljunka dva ili tri mjeseca. Mi smatramo da smo oštećeni, nelegalnog iskopa je bilo, ali nas ima i koji želimo da to ubuduće bude na legalan i zakonit način. Nama su sada krivi oni koji izdaju odobrenja, a to su iz JU “Voda” do čijih inžinjera i drugih nadležnih je gotovo nemoguće doći i predugo traje izdavanje dozvola za iskop ili koncesije” – opisuje trenutno stanje sa eksploatacijom minerala na dobobojskom području jedan od poznatijih ovdašnjih šljunkara Sreto Đurković.

Parkirani kamioni šljunkara Srete Đurkovića

Tim problemom se ne bavi dobojsko Tužilaštvo, već je njegov prevashodni zadatak da procesuira one koji se ne drže slova zakona, kada je ova oblast u pitanju. Iz ove pravosudne institucije iznose podatke da su do 25. septembra imali 15 drugih aktivnih predmeta u kojima su osumnjičena lica, od kojih je jedanaest formirano početkom ove godine i oni su u radu kod postupajućih tužilaca.

U Tužilaštvu priznaju da rijetko dođe do osuđujućih presuda i da u većini predmeta dođe do obustave istraga. Prema podacima iz ovog Tužilaštva, od 2016. do ove godine, naredbe o nesprovođenju ili obustavi istrage donesene su u šest predmeta, jer je nakon istrage utvrđeno da ne postoje osnovi sumnje ili dokazi da su odgovorna ili pravna lica učinili nepravilnosti u poslovanju prilikom eksploatacije šljunka.

“Nakon prikupljanja dokumentacije ili dokaza utvrđeno je da nisu počinili krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi niti neko drugo krivično djelo, već se eventualno radilo o prekršajima za koja su i procesuirani”, informacije su od portparola Okružnog javnog tužilaštva Doboj Slobodanke Lukić.

Iz tog perioda su i predmeti u kojima su podignute i potvrđene optužnice u četiri predmeta protiv četiri odgovorna lica u privrednom društvu, a u dva predmeta i protiv pravnog lica zbog tih krivičnih djela. Međutim, i ona su još uvijek u fazi vođenja krivičnog postupka pred nadležnim sudovima i po istim nisu donesene presude.

Optužnica protiv Milana Ninkovića podignuta je prije godinu dana

Tužilašvo u Doboju se, prema poslednjim informacijama, koje je dostavilo grupi “Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne”, pohvalilo da su podignute i potvrđene još dvije optužnice iz ove godine, u kojima je provedena istraga.

“Po jednoj optužnici krivični postupak je okončan pred Osnovnim sudom u Doboju donošenjem osuđujuće presude, kojom je optuženom kao odgovornom licu u privrednom društvu za krivično djelo skidanje ili povreda službenog pečata ili znaka izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000 KM. Krivični postupak po drugoj optužnici, kojom se optuženi kao samostalni preduzetnik javnog prevoza tereti za produženo krivično djelo protivpravno zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava  i dobara od opšteg značaja, u toku je pred Osnovnim sudom u Tesliću” – dostavljene su informaciji Grupi iz Tužilaštva u Doboju.

OBEĆANJA

Podsjetimo, na kraju, i da je načelnik Kriminalističke policije Policijske uprave Doboj Predrag Lazić, krajem septembra, ustvrdio da će Sektor na čijem je čelu do 1. novembra dostaviti Okružnom javnom tužilaštvu Doboj pet, a još šest predmeta do kraja ove godine. Za dvije prijave koje je Grupa podnijela je obećanje ispunjeno, a što se tiče ove policijske uprave očekuje se da će ono biti ispunjeno i za prijavu nelegalne eksploatacije između Doboja i Maglaja u koritu rijeke Bosne kod naselja Rječica.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije