Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne

Domaće čudo prirode i kriminala: Bh. autoputem do Dubaia (Video)

Snimci napravljeni 2. avgusta pokazuju da ovdašnji šljunkari ne odustaju ni nakon što je njihovih ruku i bagera (ne)djelo, zahvaljujući neformalnoj grupi građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju minerala u slivu rijeke Bosne“ i portalu Antikorupcija, postalo poznato i široj javnosti

Kada se završi bosanskohercegovački autoput „Vc“ putnici koji prolaze kraj Doboja imaće jedinstvenu priliku da vide Dubai, ali ne onaj azijski u Emiratima već domaći, koji su napravili ovdašnji maštoviti šljunkari. Trenutno se to jedinstveno domaće čudo prirode i kriminala može vidjeti samo iz letjelica Helikopterskog servisa Vlade RS ili sa još jedne ovdašnje atrakcije – mosta preko rijeke Bosne koji već godinama strpljivo čeka da se izgradi autoput na „Koridoru Vc“ da bi ga povezao sa ranije izgrađenim autoputem Banja Luka – Doboj.

Satirični odgovor FB stranice “Vicevi iz Doboja” na šljunkarsku pohlepu i destrukciju u Osječanima

Sudeći po snimcima napravljenim 2. avgusta, koji pokazuju da ovdašnji šljunkari ne odustaju ni nakon što je njihovih ruku i bagera (ne)djelo, zahvaljujući neformalnoj grupi građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju minerala u slivu rijeke Bosne“ i portalu Antikorupcija, postalo poznato i široj javnosti, vjerovatno će putnici i za par godina moći da vide vrijedne bageriste kako i dalje samoinicijativno u(ne)ređuju korito rijeke Bosne i njenu bližu i dalju šljunkom bogatu okolinu. Kao što ih je uočila, i dronom snimila, zajednička „patrola“ neformalne grupe građana i našeg portala, reagujući po dojavi da šljunkari nastavljaju sa nelegalnim aktivnostima na ovom području bez obzira na zgražavanje javnosti nad posljedicama njihove pohlepe i bez obzira na krivične prijave koje su počele da “zatrpavaju” tužilaštvo.

Šljunkare će, dakle, vjerovatno vidjeti – samo temu Dabajia, zbog nastavka iskopavanja i sve manje zemlje koja nije pod vodom, možda zamijeni tema jezera Loch Ness, a čudovište za turiste budu, prigodno, glumili šljunkari koji nekažnjeno premlaćuju vodne inspektore, koji dovoljno brzo ne shvate da im je bolje primiti mito nego batine.

“Bilo je slučajeva gdje su inspektori fizički napadnuti, gdje su im otimani mobilni telefoni, skidani točkovi sa automobila, pa čak i ekstremnih situacija gdje su im životi bili ugoroženi prijetnjom vatrenim oružjem”, istakli su, svojevremeno, iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Osječani, 02.08.2021.

Šljunkarima ni lokalne ni entitetske vlasti, ni Vodna inspekcija Inspektorata RS, ni Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ni Javna ustanova „Vode Srpske“, ni drugi, izgleda, ništa ne mogu. Ili neće. Zbog toga što ne vole batine ili zbog toga što vole pare (ili možda postoji i neki treći razlog?) ne znamo. Ali, činjenica je, da na njih, snimajući ovo područje, nismo neletili, a na šljunkare jesmo.

No, možda je odgovor na ovo pitanje da „nije to sve tako jednostavno“ i da nadležnim organima i pojedincima, jednostavno, treba malo više vremena. Što pokazuje i iskustvo neformalne grupe građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju minerala u slivu rijeke Bosne“. Oni su, naime, 26. marta ove godine, na osnovu pribavljenih foto i video dokaza, podnijeli Okružnom javnom tužilaštvu Doboj krivičnu prijavu protiv šljunkara. Da bi MUP reagovao i zaustavio taj iskop tek dvadesetak dana nakon podnošenja krivične prijave.

„Policijska uprava Doboj je Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijela Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv lica inicijala M.P. sa područja grada Doboja zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo „Protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja“ i krivično djelo „Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“ i protiv lica inicijala N.P. sa područja grada Doboja, zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo „Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“. Za prijavljena lica postoji osnov sumnje da su kao odgovorna lica jednog privrednog društva sa područja grada Doboja u neutvrđenom vremenskom periodu pa sve do dana 13.04.2021. godine, u namjeri da istom društvu pribave protivpravnu imovinsku korist, bez odobrenja nadležnog ministarstva vršila vađenje prirodnog šljunka iz poljoprivrednog zemljišta te su na taj način poljoprivredno zemljište koristila u nepoljoprivredne svrhe, čime su prilikom plaćanja zakonskih obaveza (plaćanje naknade za korišćenje mineralne sirovine) uskratila sredstva koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske i Grada Doboja na čijoj teritoriji se vršila eksploatacija. Navedena lica su protivpravnim eksploatisanjem mineralnih sirovina prekršila zakonske odredbe u odnosu na raspolaganje, korištenje i upravljanje imovinom“, reakcija je Policijske uprave Doboj na podnesenu prijavu grupe u vezi devastacije zemljišta u Osječanima, a nakon što su dobili nalog od Okružnog javnog tužilaštva da ispitaju slučaj.

No, ni aktivnosti grupe, ni pisanje Antikorupcije i drugih medija o ovom problemu, ni uključivanje policije i tužilaštva u čitavu priču, nisu spriječili šljunkare da nastave sa nelegalnim aktivnostima. Naprotiv, samo su proširili svoju djelatnost – u konkretnom slučaju sa Osječana na susjedni Bušletić.

Video u nastavku „govori više od hiljadu riječi”. Ili bar od 740 upotrijebljenih u ovom tekstu.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije