Građanski aktivizam

Ekološka aktivistkinja na sudu u Jajcu po tužbi investitora geoloških istraživanja u Jezeru

Poruka aktivista investitorima geoloških istraživanja (Foto: NGG)
Bez ustezanja, u svoje ime, ogorčenje na postupak "Lykosa" izražavaju ekološki aktivisti sa Ozrena, koji su u svojoj opštini protestima i drugim legalnim sredstvima uspjeli da kod resornog Ministarstva energetike i rudarstva RS ishoduju poništenje date koncesije za geološka istraživanja u opštini Petrovo. "Dolazimo u četvrtak u Jajce da podržimo našu Amelu.”, poručuju Ozrenci.

Prekosutra (11.05.2023.), u podne, će u Općinskom sudu u Jajcu započeti proces protiv ekološke aktivistkinje Amele Šabić Ahmečković, koju su investitori geoloških istraživanja u opštini Jezero  identifikovali kao “pretnju” njihovim interesima i nastavku rudnih istraživanja. A među grijehovima koji su joj stavili na teret je i pad vrijednosti dionica njihove firme na australijskoj berzi.

Formalni tužitelj je “Lykos Balkans Metals”, koji putem svog zakonskog zastupnika, generalnog direktora Miloša Bošnjakovića, od tužene Šabić Ahmečković traži odštetu u visni od 4.000 KM na ime klevete. Tužba je na isteku prošle godine podnesena Općinskom sudu u Bugojnu, koji je predmet ustupio sudu u Jajcu, kod kojeg je tužba zaprimljena 13. marta ove godine.

Ekološkoj aktivistkinji se stavlja na teret da je, od oktobra prošle godine pa do podnošenja tužbe, tužitelju nanijela štetu istupanjem u javnosti putem društvenih mreža i medija, pa čak i putem video isječaka u okviru promotivnih akcija ekoloških udruženja. Navodeći da je to istupanje usmjereno i protiv preduzeća “SNK metali”, čiji je osnivač formalni tužitelj, čime im je narušen ugled, zbog čega osim isplate traženog iznosa sa zateznim kamamatama od nje traže da “radi ublažavanja štete objavi ispravku i opozivanje neistinite činjenice i javno izvinjenje putem društvene mreže, kao i putem objave u grupi “Stop rudnicima u dolini Plive”, odnosno na isti način na koji je kleveta učinjena u roku od 30 dana od dana donošenja presude”.

Iako se nije izjašnjavala kao jedan od predvodnika, pa ni da je član inicijative “Stop rudnicima u dolini Plive”, Šabić Ahmečković je od tužitelja označena na taj način, pa čak i da je osnivač Facebook stranice pod tim nazivom.

Razumljivo, ona pred početak sudskog procesa nije željela da komentariše optužbe na njen račun, osim što je tužbu ranije, odnosno prije odgovora na tužbu Sudu u Jajcu, okarakterisala sramotnom. Bez ustezanja, u svoje ime, ogorčenje na postupak “Lykosa” izražavaju ekološki aktivisti sa Ozrena, koji su u svojoj opštini protestima i drugim zakonskim sredstvima uspjeli da kod resornog Ministarstva energetike i rudarstva RS ishoduju poništenje date koncesije za geološka istraživanja u opštini Petrovo.

“Dolazimo u četvrtak u Jajce da podržimo našu Amelu, pobijedili smo investitore u maju prošle godine, kada smo Bošnjakovićevom “Medenom brijegu” svojim angažovanjem i protestima “oduzeli” licencu za nastavak geoloških istraživanja na Ozrenu. To je doprinijelo padu njihovih dionica na berzi, a on je postao još strmoglaviji kada su i odbornici SO Jezero par mjeseci nakon toga jednoglasno izglasali Zaključak kojim od resornog ministarstva zahtjevaju obustavu istraživanja i u toj opštini. Sada za to kriviti ekološke aktiviste i njima stavljati na teret da su im oni narušili ugled i prouzrukovali štetu, je nečuveno. Propao im je i pokušaj spašavanja vrijednosti dionica iskonstruisanom pričom o pronalasku velike koncetracije zlata u Jezeru i Čajniču, što je bilo više nego providno” – reakcije je aktivista sa Ozrena za portal Antikorupcija.info.

Inače, nakon prošlogodišnjih protesta ekoloških aktivista protiv geoloških istraživanja u Jezeru, “Lykos” je započeo javnu kampanju protiv aktivista, pa su na bilbordu postavljenom na ulazu u Mrkonjić Grad, na čijem području se, uz Jezero i Šipovo, takođe vrše geološka istraživanja, upućene provokativne poruke “Kome smetaju geološka istraživanja? i “Ko i zašto ruši investicije u Republici Srpskoj?”.

Kada je riječ o nadležnosti vođenja sudskog postupka u Jajcu, sasvim je sigurno da će branioci Šabić Ahmečković, postaviti i to pitanje na početku ročišta. Jer, riječ je o lokalnoj zajednici koja je u Federaciji BiH, a ne u Republici Srpskoj, kojoj pripada Jezero. Međutim, iako Jajce nije obuhvaćeno geološkim istraživanjima, zbog blizine predviđenih istraživanja i mogućeg kasnijeg rudarenja, reagovalo je krajem prošlog mjeseca Općinsko vijeće Jajca.

Naime, na sjednici OV, 27. aprila, jednoglasno je usvojen prijedlog Zaključka kojim se zauzima stav po pitanju negativnog djelovanja geološkog istraživanja i eksploatacije metala na području Opštine Jezero na vodu i vodotok rijeke Plive. Zaključkom je Općinsko vijeće zauzelo jasno stajalište, da je potrebno poduzeti hitne aktivnosti s ciljem proglašenja vodotoka rijeke Plive “Parkom prirode”, što bi omogućilo potpunu zaštitu rijeke Plive od negativnih uticaja devastacije na eko sistem, floru i faunu.

“Osim toga pozivaju se nadležne institucije s viših nivoa vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, da u okviru svojih nadležnosti poduzmu aktivnosti kako bi se zaštitilo vodno bogatstvo i vodotok rijeke Plive. Vijećnici su apelirali na bolju koordinativnu aktivnost između općina Jajce, Šipovo i Mrkonjić Grad, kako bi se spriječilo geološko istraživanje i eksploatacija metala, a što bi dugoročno sačuvalo rijeku Plivu od daljnjeg zagađenja i potencijalne ekološke katastrofe” – službeno su se oglasili iz  Općine Jajce na ovu temu.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije