STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci

Još jedna dozvola pala!!! Nakon ekološke dozvole za mHE Samar, Okružni sud u Banjaluci poništio je i ekološku dozvolu za mHE Slapi na Kasindolskoj rijeci

Dakle, za čak dvije od tri planirane mHE na Kasindolskoj rijeci je poništena ekološka dozvola izdata od republičkog Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije.

Još jedna u nizu pobjeda građanskih aktivista u BiH. I još jedan dokaz teorije da je pravna država najbolji saveznik građana u borbi za svoja prava i zaštitu prirodnih bogatstava ove zemlje. Okružni sud u Banjaluci je uvažio tužbu Resursnog Aarhus centra, te je poništio obnovljenu ekološku dozvolu za gradnju mHE Slapi na Kasindolskoj rijeci.

Dakle, do sada je za čak dvije od tri planirane mHE na Kasindolskoj rijeci poništena ekološka dozvola izdata od republičkog Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije. Odnosno, za obje još neizgrađene.

Međutim, ukoliko se prisjetimo djelovanja Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije u slučaju poništene ekološke dozvole za mHE Samar, nije isključeno da će Ministarstvo nastaviti sa djelovanjem u interesu pojedinaca i investitora, a ne građana i u skladu sa presudom Okružnog suda.

Kao i u slučaju prethodne presude Okružnog suda u Banjaluci za gradnju mHE Samar, Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije dat je rok od 30 dana od prijema presude da donese novi upravni postupak poštivajući ovu presudu, ali da li će to uraditi pitanje je. Možda će ponovo uputiti žalbu Vrhovnom sudu da preispita odluku Okružnog suda u Banjaluci. Ignorišući pritom, opet, pravosnažnost i izvršnost presude Okružnog suda.

Portal Antikorupcija.info konstantno prati slučaj Kasindolske rijeke i ranije smo pisali o svim nezakonitostima učinjenim u ovom slučaju, te, borbi građana Istočnog Sarajeva, koji su, jasno je, bili u pravu prethodnih mjeseci kada su u javnosti isticali da je učinjen cijeli niz proceduralnih propusta.

Pravosudne institucije su počele da donose odluke u skladu sa zakonima i propisima. No, da li će taj trend nastaviti i ostali donosioci odluka, koji su se do sada oglušivali i na presude suda i na zahtjeve građana, ostaje da se vidi.

Građani okupljeni oko neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” tvrde da neće odustati i da im je ova presuda samo još jedan podstrek da istraju u svojim zahtjevima, da se konačno zaustavi izgradnja mHE na Kasindolskoj rijeci.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije