STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci

Aktivisti poručili nadležnima: Dosta je bilo! Zaustavite nelegalne radove na Kasindolskoj rijeci.

Saopštenje za javnost neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci”.

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” danas je u Istočnom Sarajevu održala vanrednu press konferenciju povodom presude okružnog suda u Banjaluci kojom je poništena ekološka dozvola za gradnju mHE Samar na Kasindolskoj rijeci. Prema presudi, Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije je dužno da u roku od 30 dana donese novi upravni akt uvažavajući pravno shvatanje suda i primjedbe suda u pogledu postupka.

“Okružni sud u Banjaluci uvažio je tužbu Resursnog Aarhus centra kojom je istaknuto da je prekršen zakon prilikom izdavanja prethodne ekološke dozvole za ovu mHE. Istaknuto je da je u suprotnosti sa propisima, u ekološkoj dozvoli za mHE ,,Samar’’ izvršena promjena trase cjevovoda, promjena tipa vodozahvata, promjena trase pristupnog puta i promjena hidromašinske opreme, a da nije sproveden novi postupak izdavanja ekološke dozvole. Sve pobrojano je predstavljalo ključne komponente na osnovu kojih je poništena ta ekološka dozvola te još jednom ističemo da je ovim pokazano da je nedopustivo da promjene ovog značaja vrše samostalno investitor i Ministarstvo bez učešća zainteresovane javnosti. To nije transparentan rad javne uprave, a samim tim ni zaštita javnog interesa i odgovorno upravljanje prirodnim bogatstvima, što je ovom presudom i potvrđeno. Iz tog razloga pozivamo Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije da u skladu sa zakonskim rokom donese novi upravni akt.’’ ističe Sunčica Kovačević, članica neformalne grupe građana Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.

“Ova presuda za nas predstavlja jednu VELIKU pobjedu, jer mi od samog početka naše borbe ukazujemo na probleme koji su proistekli od već izgrađene mHE Podivič, kao I na propuste prilikom donošenja akata za mHE Samar. Ovakav odgovor od suda nam je najbolji pokazatelj da ne pretjerujemo, kako neki kažu, već da Kasindolska rijeka treba zaštitu svih nas kako se ne bi više gradile mHE na njoj. Očekujemo od svih nadležnih institucija da sve naredne odluke donose u skladu sa ovom presudom te poštujući zakone i propise. Iako je ova presuda već stupila na snagu, radovi na izgradnji mHE Samar koji su počeli prije mjesec dana i dalje nisu zaustavljeni, a republički inspektorat bez obzira na naše pozive I prijave još uvijek nije reagovao. sa druge strane juče smo dobili odgovor Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Istočno Sarajevo da je predmet proslijeđen Inspektoratu te da će u roku od dan-dva biti izdato Rješenje o obustavi radova. Ovim putem pozivamo nadležni inspektorat da izvrši vanredni inspekcijski nadzor i zaustavi nelegalne radove na izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci”, ističe Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.

Podsjećamo, građani već nekoliko mjeseci vode borbu za zaustavljanje izgradnje 3 mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci. Građanska inicijativa kojom preko 2000 građana sa teriorije Grada Istočno Sraajevo svojim potpisom traže da se zaustavi izgradnja mHE Samar i mHE Slapi na Kasindolskoj rijeci, pokrenu procedure o zaštiti Kasindolske rijeke u skladu sa Prostornim planom RS do 2025. kao i obezbjedi zakonito poslovanje mHE Podivič te da se iz prostornog plana Republike Srpske izbrišu mHE na Kasindolskoj rijeci, predata je Skupštini Grada Istočno Sarajevo 04.juna i još uvijek nije uzeta u razmatranje, iako je prekršen zakonski rok od mjesec dana.

Pogledaj više