STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci

Kasindolski potok – biser netaknute prirode

Kasindolska potok još jedan je biser netaknute prirode Sarajevsko-romanijske regije. Izvire na planini Jahorini, svojim nemirnim tokom prolazi kroz brdovite predjele Bosne i ulijeva se u rijeku Željeznicu.

Velikim dijelom toka prolazi kroz nedirnutu prirodu, sve do bolnice u Kasindolu, tačnije JZU “Srbija” gdje počinju da se ulivaju prve otpadne vode. Kanjon je zaista biser netaknute prirode koji još uvijek nije dovoljno istražen.

Korito Kasindolskog potoka ima veliki pad, tako da je snaga ove rijeke značajna. Dužina toka iznosi 25 km, a širina korita od 2 do 5 m.

Na ovom mjestu pažnju naročito privlači nedirnuta priroda, a u isto vrijeme korištenje snage vode za potrebe čovjeka bez ikakvog zagađenja. Te vodenice koje su nekada mljele žito, predivni krajolici izazivaju nemir i radozalost…

U isto vrijeme čovjeku se otima uzdah. Kad nabuja rijeka količina vode poveća se čak 130 puta, a posmatrač shvati koliko je mali u odnosu na moći prirode.

Upoznajmo prirodu, da bismo je više voljeli i cijenili sve blagodati koje primamo od nje. Ne dozvolimo gradnju mini- hidroelektrana na tokovima rijeka u Bosni i Hercegovini.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije