Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne

Neformalna grupa građana “Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne” 10.7. u Doboju, ispred TC Konzum

Neadekvatna kontrola eksploatacije riječnog šljunka direktno ugrožava preko 100.000 stanovnika Doboja, Modriče, Vukosavlja i Šamca.

U petak, 10.7.2020., između 11 i 14 sati, u Doboju, na uglu ulica Sveti Sava i Nemanjina ispred TC Konzum, gdje će biti postavljen njihov info štand, neformalna grupa građana „Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne“ građane će, putem promotivnih letaka, upoznati o problemu nelegalne eksploatacije šljunka i toku kampanje za njegovo rješavanje.

„Neuređena, netransparentna i nekontrolisana eksploatacija šljunka na područu Doboja, Modriče, Vukosavlja i Šamca i nečišćenje korita rijeke Bosne je jedan od glavnih uzroka katastrofalnih poplava iz 2014. godine zbog kojih je izgubljeno 14 života dok se materijalna šteta mjeri u milijardama maraka“, upozoravaju iz ove grupe građana.

„Ovo područje je i danas ugroženo od poplava, devastira se životna sredina, nanosi višemilionska šteta republičkom i lokalnim budžetima i omogućava protivpravno bogaćenje pojedinaca. Neadekvatna kontrola eksploatacije riječnog šljunka direktno ugrožava preko 100.000 stanovnika ove četiri lokalne zajednice jer se šljunkari ne pridržavaju preciziranih količina iz koncesija ili administrativnih odobrenja, minerale vade izvan određenih područja, većinom na poljoprivrednom zemljištu, prijavljuju znatno manje količine izvađenog šljunka i time izbjegavaju plaćanje koncesione naknade i čine niz drugih nezakonitih radnji.“

Grupa građana „Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne“ pokrenula je kampanju s ciljem da se poboljšanjem postojeće legislative i njenog dosljednog provođenja, obezbjedi uređeno korito rijeke Bosne i efikasnija zaštita građana i njihove imovine od mogućih poplava.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije