Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne

Pritisak građanskih aktivista urodio plodom: “Pljušte” krivične prijave za nelegalnu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne

Policijska uprava Doboj u završnoj je fazi kompletiranja pet krivičnih prijava sa dokazima za nelegalni iskop šljunka u slivu rijeke Bosne od Doboja do Šamca, a još šest predmeta je u fazi pripreme i dokumentovanja za podnošenje Okružnom javnom tužilaštvu Doboju.

To je danas (14.10.) na konferenciji za medije u Doboju izjavio načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković, prezentirajući podatke da su u oblasti privrednog kriminaliteta materijalne štete za devet mjeseci ove godine bile 5,5 miliona KM, a da se u narednom periodu očekuje utvrđivanje daleko većih šteta, od čega je veći dio načinjen u oblasti eksploatacije minerala.

„Tih pet kompletiranih predmeta će tužilaštvu biti predati do kraja ovog mjeseca, a šest predmeta u radu takođe kompletirani, sa foto i pisanom dokumentacijom dati tužilaštvu na daljni postupak i procesuiranje odgovornih do kraja ove godine“, ustvrdio je Radinković pred novinarima.

Da policija u Doboju radi intenzivno na rasvetljavanju kriminalnih radnji i korupcije, kada je u pitanju oblast nelegalne eksploatacije šljunka, za portal Antikorupcija.info potvrdio je i načelnik Sektora kriminalističke policije PU Doboj Predrag Lazić.

„Tim inspketora radi na provjeri svih prijava, bilo od zvaničnih organa, ili prijava koje je podnosila neformalna grupa građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne“. Uzimamo izjave na terenu, snimamo i upoređujemo formalna odobrenja sa stvarnim stanjem, kako bi utvrdili nezakonitosti i na tragu smo da, ako ne da ove nelegalne radnje u potpunosti suzbijemo, onda da ih zajedno sa tužilaštvom i drugim organima zaduženim za nadzor i upravljanje vodotokovima svedemo u legalne okvire“, kaže Lazić.

Kada su u pitanju sumnje u nelegalni iskop šljunka u donjem toku rijeke Bosne, grupa „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne“ je u fazi pripreme nove prijave, za prekomjerno iskopavanje šljunka kod Vukosavlja i Modriče, koju će podnijeti narednih dana, po provjeri navoda mještana i kod nadležnih organa.

„Riječ je o lokalitetu  „Veliko Polje“, u blizini međuentitetske linije, na području RS. Dojave su nam da se radi i dvostruko većem iskopu od ugovorenog Javnim tenderom na nivou BiH i za potrebe Terminala Vc. Sumnje su da su više iskopane količine od potrebnih za gradnju Autoputa na ovom dijelu koridora završile u Hrvatskoj, što bi potvrdilo izrečene tvrdnje na nedavno održanom Okruglom stolu u našoj organizaciji u Doboju da je kotrolom otpremnica na granici utvrđeno da su višestruko više kamioni šljunka prevezli u Hrvatsku od količina navedenih u tim dokumentima“, kažu nam iz ove neformalne grupe građana.

Podsjećamo, na tom Okruglom stolu, koji je Grupa organizovala i pozivu se odazvali predstavnici Ministarstrva vodprivrede, poljoprivrede i šumarstva, Inspektora RS, JU „Vode RS“, Okružnog javnog tužilaštva Doboj, Policijske uprave Doboju i drugi, izrečene su tvrdnje, koje nadležni nisu demantovali, da na granici sa Hrvatskom u nelegalnom prometu šljunkom BiH gubi biše desetina miliona maraka.

 

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije