Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne

Policija reagovala na medijske napise o nelegalnom iskopu šljunka – institucije kojima su građani prijavili nezakonite radnje još uvijek ćute

Nakon jučerašnje prijave neformalne grupe građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne“, zbog nelegalnog iskopa iz korita rijeke Bosne na granici opština Modriča i Vukosavlje, danas je reagovala policija Policijske stanice Modriča, koja je nadležna i za Vukosavlje, čiji službenici su izašli na teren i provode istragu.

„Prema informacijama koje smo dobili, reagovali su na jučerašnje medijske objave na portalu Antikorupcija.info i u medijima koji su preuzeli tu informaciju. Službenici Policijske stanice Modriča, kojima je naloženo da ispitaju navode o nelegalnom iskopu, su na licu mjesta uzeli izjave od nas i vlasnika preduzeća iz Odžaka koji vrši iskop“, kaže član Grupe Zekerijah Bahić.

Ovu informaciju potvrđuje i izjava portparola Policijske uprave Doboj Dragane Kerkez:

„Policijski službenici Policijske stanice Modriča su po ranijim saznanjima i sumnjama da se vrši nelegalni iskop na granici opština Vukosavlje i Šamac i informacija na društvenim mrežama, odnosno medijima, da je neformalna grupa građana podnijela prijavu nadležnima, izašli na lice mjesta radi utvrđivanja činjeničnog stanja i istrage.”

Portparol PU Doboj dalje navodi da “Slučaj je još u fazi istrage i za sada nemamo identifikovane eventualne počinioce krivičnog djela ili prekršaja”. Dodavši:

“Ukoliko se utvrdi da ima u slučaju sumnji za krivično djelo izvještaj će biti podnesen Okružnom javnom tužilaštvu Doboj, a ukoliko se utvrdi da se radi o prekršaju nadležnim organima inspekcije.”

Vlasnik firme Beton-Kop d.o.o., prijavljene za nelegalni iskop šljunka iz rijeke Bosne, u izjavi za portal Antikorupcija.info tvrdi da šljunak nije iz Bosne nego iz Save: „Nema kršenja zakonskih propisa, seperacija je na lično ime, a ne na ime firme Beton-Kop, deponiju sam kupio i pijesak nije iz rijeke Bosne, već iz rijeke Save. Nije bilo mjesta ni lokacije za lagerovanje na drugom mjestu, već na tom području“.

Grupe „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne“ navedeno smatra nerealnim i nemogućim. I tvrde da je pomenuta firma nastavila aktivnosti prosijavanjem pijeska a da su, za sada, obustavili iskop.

Dodatno, aktivista Grupe, Zekerijah Bahić, navodi da se suočio i sa verbalnim pretnjama vlasnika preduzeća koje je prijavljeno za nelegalni iskop šljunka, koje će prijaviti policiji.

Grupe „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne“ je začuđena ćutanjem opštinskih vlasti Modriče, koje nisu preduzele ništa da zaštite državnu imovinu, za razliku od Opštine Vukosavlje, iz koje su reagovali prijavama nadležnim institucijama:

„To nas čudi, jer je to i u njihovom posjedu i trebali bi biti zainteresovani da se nelegalna eksploatacija zaustavi.“

„Nema još konkretnog reagovanja ni nadležnih iz Inspektorata RS i JU “Vode”, kojima smo dostavili prijave, sem što smo nakon proslijeđene prijave iz “Voda” obaviješteni da će pojačati obilazak terena na ovom području – kaže Bahić, dodavši da su im iz te javne ustanove ponudili zajedničko obilaženje područja na kojem postoji sumnja u nelegalnu eksploataciju šljunka.

Grupa „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne“ trenutno čeka da vidi da li će institucije sistema same reagovati i po službenoj dužnosti podnijeti prijavu Tužilaštvu. Ili će i to morati uraditi oni.

Inače, nadležno Okružno javno tužilaštvo u Doboju se ne može baš pohvaliti efikasnošću u ovom kontekstu. Po informacijama iz samog Tužilaštva, u periodu 2016.-2020. ukupno je bilo 36 predmeta koji se odnose na nelegalnu eksploataciju šljunka i upravljanje vodotokovima, od kojih je svega 10 završeno osuđujućom presudom. A čak 15 je još uvijek „u radu“, odnosno čeka na odluku Tužilaštva o podizanju optužnice.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije