STOP neakreditovanim fakultetima - inicijativa neformalne grupe mladih RS

Profesori, inspekciji, o stanju na Univerzitetu: “Lažu vas u oči!”

Iz Slobomir P Univerziteta se ne oglašavaju na javne prozivke, niti na upit iz Grupe „Licencirane i akreditovane visokoškolske ustanove - validne i priznate diplome“ da, u interesu javnosti, a prije svega studenata, koji bi mogli postati žrtvom neregularnosti na Univerzitetu, razjasne nedoumice i odgovore na ozbiljne optužbe.

Raste nezadovoljstvo profesora i ostalih zaposlenih na Slobomir P Univerzitetu, koji nisu zadovoljni efektima vanredne inspekcijske kontrole Prosvjetne inspekcije RS, koja je uslijedila nakon traženja neformalne grupe studenata „Licencirane i akreditovane visokoškolske ustanove – validne i priznate diplome“ da im Inspektorat RS dostavi informacije o stanju na ovoj ustanovi.

Pismo potpisano sa „Zaposleni radnici SPU, ojađeni i prevareni“, sa novom prijavom Prosvjetnoj inspekciji, upućeno je i Ministarstvu za nauku i visoko obrazovanje i Poreskoj upravi RS, sa nizom novih detalja, koji odslikavaju trenutno stanje na prvoj privatnoj visokoškolskoj ustanovi u RS.

U njemu se iznose tvrdnje da je stanje sada i gore, nakon dvostruke prijetnje pokretanja stečajnog postupka zbog milionskog duga Univerziteta – najprije od strane “Naše banke”, pa od preduzeća “Pavgord” z Foče – i blokade žiro-računa kompanije „Slobomir“ i s njom povezanih pravnih lica, među koje spada i Univerzitet.

„Računi su blokirani, plate primamo putem priznanice. Platu dobija i rektor na isti način, iako na posao dolazi samo jedan dan u sedmici, odnosno utorkom. Sve to smo prijavili finansijskoj inspekciji, Poreskoj upravi i drugim nadležnim institucijama prije tri mjeseca, ali niko nije ni prstom mrdnuo da se to sankciniše i stanje izmjeni – navode u novoj prijavi zaposleni u SPU.

Profesore i ostale zaposlene na odjeljenima Univerziteta u Bijeljini i Doboju, između ostalog, brine i činjenica da im se na plate ne plaćaju doprinosi, zbog čega se pribojavaju da će imati probleme kada steknu uslove za penzionisanje.

A tvrde da je ono što je Prosvjetna inspekcija naložila nakon provedene vanredne kontrole besmislena igra, te da su samo naložili i odstranili iz nastave profesora Simu Bozala i poništila njegov izbor u nastavničko zvanje. Prema njihovim tvrdnjama on i dalje radi na SPU samo pod drugim rješenjem, što je po njima ismijavanje i ruganje institucijama.

„Isti je slučaj i sa prof. Budimirom Stakićem, čovjek sa 76 godina i dalje radi sve isto, prorektor je i profesor, a inspekcija konstatuje da su pitali v.d. rektora i da je on rekao da Stakić nije prorektor. Lažu vas u oči, a svaki utorak dolaze zajedno iz Beograda i vode Univerzitet“ – obratili su se direktno inspekciji i nadležnima zaposleni.

U pismu zaposlenih na SPU se podsjeća da je još u septembru istekao je rok Inspekcije, u čijem rješenju eksciplitno stoji da v.d. rektora ne može biti vanredni profesor i dat je rok za izbor rektora.

„Međutim, vlasnik Univerziteta se igra sa vama i svima nama, ili je u dosluhu sa kontrolnim organima. Naime, on raspiše konkurs za rektora, dogovor je da se ne bira, već da se produžuje mandat v.d. rektora koji nema odgovarajuće uslove. Cilj je da se tako do januara 2021. godine  zadrži sadašnji v.d. rektora, da mu u januaru daju izbor za redovnog profesora, a mandatni izborni period u zvanje vanrednog profesora traje šest godina. Eto, tako se oni poigravaju sa našim zakonima i inertnim inspekcijskim organima“, stoji u pismu.

Tvrde da je dr Saša Perišić vanredni profesor stalno zaposlen u Kliničkom centru Srbije, što su, nakon provjera koju su izvršili studenti iz Grupe, i oni decidno utvrdili.

„Na zvaničnom sajtu te ustanove u susjednoj državi stoji da je Doc.dr Saša Perišić načelnik Odjeljenja za zdravstvenu administraciju, zdravstveno saradničke i nemedicinske poslove, što nedvosmisleno ukazuje da su profesori SPU u pravu! – kaže član Grupe Goran Ristić.

Na kraju pisma navode da imaju još dosta toga da kažu o nepravilnostima na Univerzitetu, kao što su rad nekih od zaposlenih u drugim državama, dekanima iz drugih država koji su penzionisani, a rade na ovom Univerzitetu i drugim neregularnostima.

Iz Slobomir P Univerziteta se ne oglašavaju na javne prozivke, niti na upit iz Grupe „Licencirane i akreditovane visokoškolske ustanove – validne i priznate diplome“ da, u interesu javnosti, a prije svega studenata, koji bi mogli postati žrtvom neregularnosti na Univerzitetu, razjasne nedoumice i odgovore na ozbiljne optužbe.

A nema ni javno dostupnih informacija o tome šta se preduzima na reakreditaciji Univerziteta, čija je akreditacija istekla još u januaru 2020., a zahtjev za reakreditaciju Agenciji za visoko obrazovanje RS upućen umjesto u januaru, tek u decembru 2019.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije