Restart Srpska - kampanja borbe protiv korupcije prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima u RS

Restart Srpska – kampanja borbe protiv korupcije prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima u RS

Udruženje građana Restart Srpska započelo je kampanju „Konkursom do posla!“ za rješavanje problema nedostatka konkursnih procedura prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima, fondovima, javnim ustanovama i pojedinim javnim institucijama u Republici Srpskoj. Naime, s obzirom na činjenicu da prema zakonskim odredbama javna preduzeća, fondovi, ustanove, te, pojedine institucije u RS-u nisu obavezne da raspisuju javne konkurse prilikom prijema radnika, omogućen je ogroman prostor za korupciju i nepotizam u ovom sektoru. I za zapošljavanje „po stranačkoj liniji”.

Iz tog razloga, udruženje građana iz Banja Luke, sa svojom kampanjom, ima za cilj pronaći najbolje zakonsko rješenje, kojim će se eliminisati pojava negativne selekcije, korupcije, nepotizma, „stranačkog zapošljavanja“ i zloupotrebe javnih resursa, putem uspostavljanja konkursa i konkursnih procedura u javnim preduzećima, ustanovama, institucijama i fondovima, a onda ga, nakon potpisivanja peticije, proslijediti Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Rješavanjem ovog problema, odnosno eliminisanjem zapošljavanja mimo konkursa u javnim institucijama, osim što bi se obezbijedilo više pravde i moralnosti, u društvu, spriječilo bi i se daljnje zapošljavanje nestručnog kadra na veoma odgovornim pozicijama, koje proizvodi nesagledivu štetu kompletnom društvu.

Pogledaj više

Dodaj komentar

Klikni ovdje da napišeš komentar

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije