Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne

Javni poziv strankama da se, u predizbornoj kampanji, izjasne o nelegalnoj eksploataciji šljunka u slivu rijeke Bosne

Da daju svoje viđenje trenutnog stanja i kako ga u naredne četiri godine, ukoliko budu imali prilike učestvovati u političkom životu svojih lokalnih zajednica, planiraju rješavati.

Neformalna grupa građana “Za legalnu eksploataciju minerala iz rijeke Bosne”, koja je, u vrlo kratkom vremenu uspjela da problem nelegalne eksploatacije šljunka vrati u žižu javnosti i serijom prijava, probudi nadleže institucije iz stanja hibernacije i navede ih ili na aktivniji odnos ili bar na “skidanje prašine” sa predmeta koji dugo stoje po “ladicama” i odgovaranje na neugodna pitanja, odlučila je da ovo izuzetno značajno pitanje za građane opština iz kojih dolaze, postavi kao jedno od ključnih u predizbornoj kampanji za lokalne izbore.

Stoga je političkim subjektima, koji ozbiljno pretenduju na osvajanje vlasti u Doboju, Modriči, Vukosavlju i Šamcu, uputila Javni poziv za izjašnjavanje, kojim od njih traži da se izjasne o problemu nelegalne eksploatacije šljunka u slivu rjeke Bosne i da iznesu svoj stav i plan.

„Da daju svoje viđenje trenutnog stanja, da li prepoznaju taj problem, kako ga u naredne četiri godine, ukoliko budu imali prilike učestvovati u političkom životu svojih lokalnih zajednica, planiraju rješavati.“, traže iz Grupe. Dodajući:

„Njihove stavove prezentiraćemo u narednom periodu do 14.novembra, ali i kasnije, jer smo taj datum odredili kao krajnji rok da nama i javnosti iskažu svoje stavove po tim pitanjima. Napomenuli smo, ukoliko se politički subjekti ne odazovu na naš poziv, da ćemo i taj njihov postupak na odgovarajući, kritički način, putem naše Fb stranice, drugih sredstava komunikacije i medija, takođe prezentirati javnosti.“

Iz grupe “Za legalnu eksploataciju minerala iz rijeke Bosne” podsjećaju zašto je ovo pitanje tako važno i zašto bi trebalo da bude jedno od najznačajnijih u kampanjama za ove izbore, u opštinama u slivu rijeke Bosne: Neuređena, netransparentna i nekontrolisana eksploatacija šljunka na području Doboja, Modriče, Vukosavlja i Šamca i nečišćenje korita rijeke Bosne, jedan od glavnih uzroka katastrofalnih poplava iz 2014. godine zbog kojih je izgubljeno 14 života u ove četiri lokalne zajednice, dok se materijalna šteta mjeri u milijardama maraka.

Ovo područje je i danas ugroženo od poplava, devastira se životna sredina, a zbog nekontrolisane i nelegalne eksploatacije ovog minerala nanosi višemilionska šteta republičkom i lokalnim budžetima i omogućava protivpravno bogaćenje pojedinaca dok se direktno ugrožava preko 100.000 stanovnika ove četiri lokalne zajednice.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije