“Pusti me da tečem” - Inicijativa za sprječavanje gradnje MHE na rijeci Neretvici, Konjic

Nastavlja se borba za spas rijeke Neretvice – udruženje “Neretvica – Pusti me da tečem” dobilo podršku od načelnika općine i Federalnog ministra energije

Početkom prošle sedmice održan je sastanak predstavnika Udruženja građana „Neretvica - Pusti me da tečem“ sa Federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i novoizabranim načelnikom općine Konjic Osmanom Ćatićem. Prenosimo tim povodom objavljeni tekst, sa portala Konjic.live.

Još od februara prošle godine kada je održan masovni skup, traje borba građana Buturović Polja protiv radova na izgradnji 15 minihidrocentrala na rijeci Neretvici.

Već tada su se građani ovog mjesta okupljeni oko Udruženja građana “Neretvica-Pusti me da tečem” izjasnili kako neće dopustiti da se uništi ekosistem oko rijeke postavljanjem hidrocentrala.

Kako bi poslali poruku da ne odustaju od zaštite rijeke Neretvice, organizovali su niz sastanaka, a nedavno su se sastali i sa Federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem. Sastanku su prisustvovali predsjednik Udruženja građana “Neretvica-Pusti me da tečem” Ibrahim Turak,  član Upravnog odbora Safet Sarajlić te načelnik Općine Konjic Osman Ćatić.

“Ovaj sastanak je samo nastavak aktivnosti kojima smo mi htjeli da dođemo do konkretnih rezultata vezano za donošenje zakonske regulative koja će urediti pitanje gradnje minihidrocentrala odnosno zaustavljanje gradnje istih. U tom cilju smo zakazali sastanak s ministrom Džindićem. Na tom sastanku smo se još jednom dotakli dogovora kojeg smo imali ranije kada smo zajedno sjedili s premijerom Vlade Fadilom Novalićem. Tada smo predložili naše zahtjeve koji su formulisani u 4. tačke a oni se manje više odnose na ukidanje poticaja za izgradnju minihidrocentrala na rijekama i ukidanje ovih obaveznih plaćanja  na računima koje imaju građani Federacije i da se time destimulišu izvođači radova na minihidrocentralama”, kazao je za konjic.live Ibrahim Turak predsjednik Udruženja građana “Neretvica-Pusti me da tečem”.

Na održanom sastanku kako ističe Turak, članovi Udruženja su dobili ohrabrujuću poruku od strane ministra Džindića.

“Od strane gospodina Džindića smo dobili zaista jedno ohrabrujuće obećanje u smislu: Nemate potrebe da se brinete za Neretvicu to će biti riješeno pitanja. Međutim isto tako nam je podvučeno da ovo ministarstvo nema mogućnost da izdaje neke naredbe kao npr. da narede Elektroprivredi da obustave radove. Dakle radi se o procesu koji će se morati raditi na nivou Federacije možda čak i države, ali od strane ministra smo dobili obećanje, što je nama trebalo, da ćemo sigurno dobiti njegovu podršku kada se na sjednicama Vlade bude raspravljalo o gradnji minihidrocentrala i da će isto u tom pravcu da se obustavi gradnja minihidrocentrala, a da se traže alternativni izvori energije kao što su vjetroelektrane i solarne elektrane”, govori Turak.

Sastanku sa ministrom Džindićem prisustvovao je i načelnik Općine Konjic Osman Ćatić na što je naš sagovornik posebno ponosan.

“Ono što je nama u ovoj priči najbitnije je činjenica da je zajedno s nama na tom sastanku bio i načelnik Općine Konjic koji nam je dao punu podršku u ovoj našoj inicijativi i on se sada praktično uključio sa nama u borbu. Najveća instanca Općine Konjic je uključena u priču oko obustave gradnje minihidrocentrala na rijeci Neretvici tako da smo time značajno dobili na vrijednostima i na samoj aktivnosti koju provodimo.”

Predsjednik Udruženja građana “Neretvica-Pusti me da tečem” dodaje kako će nastaviti sa borbom za spas rijeke Neretvice a ona  podrazumijeva budno posmatranje aktivnosti koje se dešavaju sa investitorima i njihove namjere,  te da će idalje ostati nadgledati kako ne bi došlo do radova, a o planovima Udruženja za naredni period nam je kazao.

“Pokušat ćemo organizovati javnu tribinu sa 3 relevantna profesora iz ekoloških nauka, doći će nam dva profesora iz Srbije i jedan iz Sarajeva i to smo planirali za kraj februara od kada traje naša borba za spas rijeke Neretvice. Iako naša borba traje od 2006. nekad manje, nekad više, prvo javno okupljanje smo imali krajem februara, tako da smo se odlučili za tribinu u tom periodu”, dodao je predsjednik Udruženja građana “Neretvica-Pusti me da tečem” Ibrahim Turak za konjic.live.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije