Jer nas se tiče - Inicijativa za izmještanje deponije Uborak, Mostar

Za gašenje deponije Uborak i kulturom

Izložbom karikatura ''UBORAK – da nije žalosno bilo bi smiješno'' i press konferencijom održanom tim povodom, udruženje građana ''Jer nas se tiče'' još jednom je ukazalo na odgovornost lokalne vlasti za nastanak i rješavanje problema deponije Uborak. Njihovo saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti.

Danas je Udruženje građana „Jer nas se tiče“ organizovalo izložbu karikatura pod nazivom “UBORAK – da nije žalosno bilo bi smiješno!” kojom predstavljaju najinteresantnije ali i najnelogičnije događaje tokom borbe građana i građanki  Mostara da se deponija Uborak zatvori i konačno izmjesti na drugu lokaciju.

Na press konferenciji tim povodom, Udruženje je informisalo javnost o naporima i postignućima u rješavanju problema deponije Uborak u posljednjih par mjeseci odnosno od uspostave nove lokalne vlasti u Gradu Mostaru.

„Do sada smo održali nekoliko sastanaka sa vijećnicima Grada Mostara i gradonačelnikom Kordićem. Smatramo da je napravljen veliki pomak na samom početku ako uzmemo u obzir da je ova vlast za razliku od prethodne priznala da građani našega grada imaju problem koji se zove deponija Uborak. Međutim, i dalje čekamo konkretne rezultate i pomake,“ istakao je u uvodnom obraćanju Omer Hujdur, predsjednik Udruženja „Jer nas se tiče“.

Zatim, Hujdur je istakao da su svojom posjetom gradonačelnik Kordić i vijećnici uvjereni da je stanje na deponiji Uborak gore nego su pretpostavljali, te su isti dali obećanje da će Uborak, problem svih građana grada Mostara, biti riješen.

Iako je saradnja sa novouspostavljenom vlasti obećavajuća, ostaje zastrašujuća činjenica da su Grad Mostar i tri komunalna preduzeća koja su u vlasništvu grada,  protiv građana pokrenula tužbu u iznosu preko 700 hiljada KM. Tim povodom, aktivisti udruženja „Jer nas se tiče“ zahtijevaju povlačenje tužbe.

Za kraj, izložbom pod nazivom “UBORAK – da nije žalosno bilo bi smiješno!” aktivisti „Jer nas se tiče“ pokušali su predstaviti najinteresantnije i najnelogičnije događaje na šaljiv način.

„Možda bismo i uspjeli u toj svojoj namjeri da ona nije najgrublji dio naše stvarnosti.

Stoga, poruke koje šaljemo na ovaj način, molimo vas da shvatite i prenesete kao napomenu, da građani Mostara i članovi udruženja „Jer nas se tiče“ neće odustati od svoje borbe i da ćemo i dalje budno pratiti sva događanja oko rješenja ovog problema i rado se odazvati pozivu vlasti da ga zajedno riješimo.

Naš cilj je i dalje isti. Tražimo da se deponija Uborak zatvori i konačno izmjesti na drugu lokaciju i povuče besmislena tužba protiv građana i građanki Mostara,“ istakli su aktivisti Udruženja „Jer nas se tiče”

Jer sve skupa, da nije žalosno, bilo bi smiješno!

 

Pogledaj više

Partneri u borbi protiv korupcije