Građanski aktivizam

CCI poziva na povlačenje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske

“Prema stavovima i rezoluciji Organizacije Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope, Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i drugih, kleveta u okviru krivičnih zakona predstavlja jednu od deset najvećih prijetnji slobodi izražavanja. Upravo zbog toga smatramo da bi njeno ponovno uvođenje imalo ozbiljne posljedice na slobodu izražavanja i opštu demokratizaciju društva.”, navodi se u saopštenju za javnost Centara civilnih inicijativa, koje prenosimo u cjelosti.

Povodom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zakazane za 14.03. na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda – Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju da se navedeni Nacrt zakona povuče sa sjednice Skupštine i uputi na preispitivanje.

Podsjećamo da je Ustavom Republike Srpske i postojećim Zakonom o zaštiti od klevete Republike Srpske kleveta dekriminalizovana, te da prema stavovima i rezoluciji Organizacije Ujedinjenih nacija (UN), Savjeta Evrope, Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i drugih, kleveta u okviru krivičnih zakona predstavlja jednu od deset najvećih prijetnji slobodi izražavanja. Upravo zbog toga smatramo da bi njeno ponovno uvođenje imalo ozbiljne posljedice na slobodu izražavanja i opštu demokratizaciju društva.

Da je samom najavom izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske već ozbiljno narušen društveni ambijent, potvrđuje činjenica da su prošle sedmice prijavljena zastrašivanja i napadi na imovinu predstavnika medijske zajednice. Ove napade najoštrije osuđujemo, te zahtijevamo od nadležnih institucija da identifikuju i adekvatno sankcionišu sve odgovorne osobe.

Ističemo da bi se, u ovakvim društvenim okolnostima, eventualnim usvajanjem predloženih izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske podstakla cenzura medija i javne kritike te da bi se dozvolilo proizvoljno tumačenje onoga što predstavlja uvredu ili “namjeru da se nanese šteta nečijem ugledu ili časti“. Dodatno, visoke novčane kazne propisane u ovom aktu, kao i sama mogućnost krivične osude, imale bi ogroman uticaj na ograničenje slobode izražavanja. U skladu s tim, kao organizacija koja se zalaže za poštivanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja, te promoviše aktivno učešće građana u demokratskim procesima, smatramo da je neophodno povlačenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske sa sjednice NSRS.

Građani u akciji