Građanski aktivizam

Hrabre žene Kruščice slave

Usvojen Prostorni plan kojim nije predviđena gradnja mHE Kruščica 1 i 2

Bosna i Hercegovina je daleko od holivudskog filma, ali Happy End se još uvijek ponekad desi. Evo, desio se, Hrabrim ženama Kruščice. Ženama koje su, svojevremeno, braneći svoju rijeku, svojim tijelima zaustavile bagere investitora, izdržale nasilje specijalnih policijskih snaga i dežurale na svom mostu 500 dana, 24 sata dnevno, izazvavši poštovanje i domaće i svjetske javnosti. A potom vodile političku i pravnu bitku protiv izgradnje mini hidroelektrana na rijeci Kruščici.

Koju ovih dana, izgleda, konačno, definitivno dobijaju.

Na sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona, održanoj 15.03.2023., usvojen je Prostorni plan kantona kojim nije predviđena gradnja mini hidroelektrana Kruščica 1 i 2.

“Pozdravljamo ovu odluku koja je rezultat djelovanja prije svega Hrabrih žena i muškaraca Kruščice, Saziva MZ Kruščica 2017. – 2021. i široke podrške svih naših suboraca i suborkinja sa rijeka širom BiH i regiona”, navodi se na FB stranici Ekološkog društva “Bistro – Hrabre žene Kruščice”. I dodaje:

“Mi ostajemo na oprezu dok se planovi nižeg reda ne harmoniziraju s Prostornim planom koji ima snagu zakona višeg reda. Pozivamo OV Vitez da ostane pri Mišljenju s sjednice održane 29.4.21. kojim su uvažili sve pristigle primjedbe i harmoniziraju planove u njihovoj nadležnosti. Mi budno pratimo, čekamo “pismenu” potvrdu i objavu plana u Službenim novinama te izmjenu planova nižeg reda.”

Na žalost, sa našim vlastima, čovjek nikad nije siguran i mora ostati na oprezu. No, to i jeste osobina odgovornog građanina jednog demokratskog društva.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije