Vijesti

Čudno, neracionalno, a CHP tvrdi i nezakonito ponašanje gradske vlasti u Doboju (incl. VIDEO)

“Na lokalitetu na kome se rušenje dovršava danas, kao i onom na kome je ranije srušen Dom vojske je regulacionim planom predviđen centar grada i upravo objekti za servis građanima, a nikako kod nove crkve, gdje se, nezakonitim izmjenama regulacionih planova, namjerava graditi novi kompleks Grada.”

Gradska uprava u Doboju dosljedno realizuje obećanje da će srušiti objekte u kojima je u proteklim decenijama imala svoje sjedište. Danas (02.11.2023.) bager je rušio ostatke dosadašnjeg centralnog objekta Gradske uprave u kojem su bili smješteni Kabinet gradonačelnika, Kabinet predsjednika Skupštine grada, kao i većina odjeljenja gradske uprave.

Prije toga, krajem, prošle godine, srušen je i kopleks bivšeg “Doma vojske” u kojoj su održavane sjednice Skupštine grada, odnosno u kojem je bila skupštinska sala, ali i još neke od organizacionih jednica Gradske uprave. Na tom lokalitetu, prodatom privatnom investitoru (građevinskom preduzeću “Investgradnja”, vlasništvo Pere Ninkovića), već je nikao kompleks sa dvije stambeno-poslovne zgrade i objekat jednog od domaćih tržnih centara.

Na lokalitetu danas srušenog kompleksa Gradske uprave (kupljenom od strane istog investitora) takođe je planirana petospratnica, a prema još nezvaničnim informacijama predviđen je i objekat tržnog centra.

Nekadašnja zgrada opštinske/gradske uprave Doboja (Foto: Lj.Đ.) 

Pritom, oba objekta rekonstruisana su nakon majskih poplava 2014. godine. U njih su uložena značajna sredstva prije sedam godina, a u skupštinsku salu dodatno i prije tri godine. Zbog toga, ali i simboličkog značenja i šire prepoznatljivih građevina, njihovo rušenje nije naišlo na odobravanje kritičara lokalnih vlasti, ali i dobrog dijela građana.

Građani, korisnici usluga Gradske uprave su trenutno na mukama, jer teško pronalaze odjeljenja u kojima obavljaju svoje potrebe, zato što su nakon iseljenja iz sada srušenih objekata raštrkani i nalaze se na raznim lokacijama.

Centar za humanu politiku je, zbog svega, u prošloj godini podnio krivičnu prijavu protiv dobojskih funkcionera u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, inspektora i tužilaca, apostrofirajući ove prodaje, i druge, po njima nezakonite radnje iz oblasti privrednog kriminaliteta.

Rušenje bivše zgrade gradske uprave Doboj (Foto: Lj.Đ.)

“Po krivičnoj prijavi nadležni još nisu postupali, ali mi pripremamo dodatnu dokumentaciju kojom ćemo dokazati kriminalne radnje u ovom slučaju. Na lokalitetu na kome se rušenje dovršava danas, kao i onom na kome je ranije srušen Dom vojske je regulacionim planom predviđen centar grada i upravo objekti za servis građanima, a nikako kod nove crkve, gdje se, nezakonitim izmjenama regulacionih planova, namjerava graditi novi kompleks Grada. Te izmjene još nisu ni usvojene, a ruši se i drugi kompleks, obratićemo se u naskorije vrijeme Inspektoratu i Republičkom javnom tužilaštvu. Zašto su onda kupovali zgradu bivše Privredne banke, odnosno “Slobomir P Univerziteta” u koji se mogu smjestiti sve gradske institucije, pitanje je koje ćemo takođe delegirati” – kaže u izjavi za portal Antikorupcija.info predsjednik CHP-a Momir Dejanović.

Naime, iako je Grad Doboj odlukom Skupštine početkom ove godine kupio zgradu “Slobomir P Univerziteta” u ovom gradu, po cijeni od 12 miliona KM, za sada je preuzeo samo dva sprata tog kompleksa, dok su u druga dva još uvijek studenti šest fakulteta, koji su studirali na ovoj privatnoj(!) visokoškolskoj ustanovi.

No, Grad nije odustao od prvobitne i najčešće pominjane gradnje novog kompleksa kod novosagrađene crkve prema Usori, u kojem bi osim lokalnih bile smještene i republičke ustanove. Za to će gradu Doboju, prema procjenama građevinskih stručnjaka, trebati čak 32 miliona maraka, a sredstva će osim iz kreditnih izvora biti obezbjeđena i od Vlade RS. Čak je i raspisivan tender za izbor izvođača radova, ali je on poništen zbog žalbi učesnika u konkursnoj proceduri.

 

Bivše zgrade gradske uprave Doboj više nema. A nema ni nove. (Foto: Lj.Đ.)

“Gradske vlasti Doboja, osim što su srušle dva svoja kompleksa, pa nemaju ni svoju skupštinsku salu, uspjeli su, prethodno, da sruše i Sportsku dvoranu i cijela jedna četvorogodišnja generacija srednjoškolaca u Doboju nije mogla da ima normalnu nastavu fizičkog vaspitanja. Uspjeli su da onesposobe i veliku kino salu Centra za kulturu i građima uskrate manifestacije i događaje iz djelatnosti kulture” – rekao je još Dejanović.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije