Regija i svijet

Kosovo: Specijalni sud Kosova uhapsio bivšeg gradonačelnika Mališeva

Specijalno veće Kosova sa sedištem u Hagu (Foto: Arben Hoti, RSE)
Sprečavanje sprovođenja pravde svuda u svijetu je ozbiljno krivično djelo. Samo u BiH nije. U BiH politički moćnici prijete sudskim instancama, građanima i samoj državi bez ikakvih sankcija. I ističu da neće poštovati sudske presude, ukoliko se neki sud usudi da donese presudu zbog njihovog kršenja zakona. (Antikorupcija)

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu su saopštila da je uhapšen Isni (Kilaj) Kiljaj zbog krivičnih dela “protiv sprovođenja pravde, uključujući ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti”.

Kiljaj je inače bivši gradonačelnik Mališeva, opštine na oko 40 kilometara od Prištine.

Dodaje se da je Kiljaj prebačen u pritvorsku jedinicu u Hagu, te da će se “u najkraćem roku pojaviti pred sudijom za prethodni postupak”.

“Specijalizovano tužilaštvo smatra sprečavanje sprovođenja pravde krajnje ozbiljnim delima i nastaviće da istražuje i krivično goni svakoga ko je uključen u takve slučajeve, uključujući one koji zastrašuju ili ometaju svedoke ili pružaju finansijsku ili drugu podršku takvim krivičnim delima”, navodi se u saopštenju.

Specijalizovana veća imaju mandat da istraže zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i druga krivična dela koja su počinjena u periodu od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Pored ostalih, u toku je suđenje u slučaju protiv bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija i ostalih.

Specijalizovana veća su 2020. godine uhapsila čelnike Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova Hisni Gucatija i Nasima Haradinaja zbog ometanja službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka i povredu tajnosti postupka.

Oni su potom sredinom maja 2022. godine osuđeni na četiri i po godine zatvora, ali je Gucati oslobođen sredinom oktobra 2023. jer je izrazio kajanje, te se tokom usmene rasprave izvinio svima koji su se osetili ugroženim usled njegovih postupaka.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije