Građanski aktivizam u susjedstvu

Protest poljoprivrednika u Srbiji: Ne rušimo vlast, samo pokušavamo da spasemo naša gazdinstva.

Foto: Pavle Ivković, Nova.rs
Poljoprivrednici iz Vojvodine, Mačve, Stiga i drugih krajeva Srbije danas su organizovali protestne vožnje i blokade kako bi skrenuli pažnju na goruće probleme poljoprivrednih proizvođača koje država ne želi da reši. Među mestima gde su organizovani protesti bili su Stara Pazova i Inđija, Novi Sad i Požarevac. Oni koji su se danas okupili u centru Novog Sada najavili su da će blokirati ceo grad ukoliko ih do sutra u 9 ujutru ne primi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Nakon te pretnje, pojavio se Nedimović lično, da ugasi požar.

Protest u Požarevcu i dalje traje.

Ništa od blokade, uslovi delimično prihvaćeni 

Poljoprivrednici Stiga iz Požarevca dogovorili su sastanak sa premijerkom Anom Brnabić za četvrtak pa su i ratari okupljeni u Novom Sadu odustali od blokade grada.

Naime, poljoprivrednicima Stiga je večeras šef kabineta ministra poljoprivrede Marko Šaranovac potvrdio da je skinuta zabrana izvoza ulja i da se očekuje porast cena ulja. Most na Moravi kod Požarevca je deblokiran, kaže za N1 Milan Marković, potpredsednik udruženja poljoprivrednika Stig iz Požarevca.

Aleksandar Jovanović Ćuta ističe da je na pola puta dobio informaciju da blokade neće biti, kao i da se poljoprivrednici nadaju rešenju na sastanku sa Brnabić, u četvrtak.

“Samo je pitanje vremena kada će uslediti masovna pobuna. Dok daju novac za Premijer ligu, za poljoprivrednike nemaju. Svi su pred pucanjem, ovo je sveopšta pljačka”, kaže Ćuta.

Poslednji rok 20h ili kreće blokada Novog Sada 

Poljoprivrednici koji su se danas okupili ispred Banovine se ne razilaze, uprkos obećanjima ministra, a najavljuju i mogućnost blokade više saobraćajnica.

Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, naveo je da će kod Banovine najverovatnije ostati do ispunjenja uslova, kojima je dodato i da se ponište sve prijave policije protiv poljoprivrednika koji su učestvovali u protestu, piše 021.rs

Očekuju da će do 20 časova znati da li je neophodna radikalizacija protesta, odnosno blokada više saobraćajnica u Novom Sadu. Kako su naveli, određen broj ratara krenuo je iz Srema za Novi Sad da im se pridruže.

Naveli su da je pošto je Vlada tehnička, odnosno još uvek nije formirana, za sada jedina adresa za pregovore predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Poljoprivrednici da prekinu proteste i nastave razgovore

Pokrajinska vlada na čelu sa Igorom Mirovićem, pozdravila je današnju brzu reakciju ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića na proteste poljoprivrednika u Vojvodini i ocenila da su konkretni i jasni predlozi ministra dovoljni da se problemi reše bez daljih protesta.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović apeluje na poljoprivrednike da deblokiraju javne puteve i ulice i da nastave razgovor sa predstavnicima Vlade Srbije u kratkom roku.

“Pokrajinska vlada podržava razgovore bez blokade, jer ona ne doprinosi rešavanju problema, već samo otežava život drugim građanima. Pokrajina će u okviru nadležnosti preduzeti sve što je moguće da se, posebno u uslovima velike suše, olakša položaj poljoprivrednika i paora, i da se pritom ne ugrozi funkcionisanje preduzeća iz oblasti vodoprivrede”, naveo je Mirović.

Mirović je naglasio da pozivaju sve da obustave proteste i nađu rešenja u direktnim razgovorima sa najvišim predstavnicima Vlade i Ministarstva.

Ćuta kreće ka Požarevcu, poljoprivrednici prete blokadom autoputa 

Koopredsednik stranke ZAJEDNO, Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je sve narodne poslanike i građane da se pridruže protestu poljoprivrednika u Požarevcu.

“Mi smo već bili tamo danas, a sada idemo opet. Kako su nam rekli poljoprivrednici, oni su odbili zahtev Nedimovića i poziv Ane Brnabić. Ukoliko im do 20h ne ispune zahteve – blokiraće auto-put”, naveo je Jovanović.

Dodaje i da bi svi trebalo da dođu jer je reč o ljudima “koji nas hrane”.

Nedimović je došao

Ministar Nedimović razgovarao je sa poljoprivrednicima. Nedimović je obećao poljoprivrednicima niz mera, oni čekaju pismene garancije da se raziđu.

Nedimović je, između ostalog, obećao poljoprivrednicima sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u narednih 48 sati. Naveo je da će se razgovarati o jesenjoj setvi i cenama.

Ministar je poljoprivrednicima rekao je da je država “uspela da završi” da će gorivo za setvu moći da se sipa dva puta tokom dana, sa posebnim karticama, prenosi 021. 

Rekao je da je morala da se uvede zabrana na izvoz i da je čim su se stekle mogućnosti ista ukinuta.

“Ako je pala cena zbog odluka Vlade, kako onda je onda u okruženju gde nije bilo tih zabrana ista situacija”, pitao je Nedimović.

Rekao je i da postoji mogućnost da se radna grupa proširi kako bi se ovaj problem rešio.

“Poljoprivrednici će doći u Beograd”

“Do sada poljoprivrednici nisu ulazili traktorima u Beograd i protestovali u prestonici, to je svaka vlast do sada uspevala da izbegne i spreči. Na korak smo do toga. Ako Vlada Srbije ne ispuni zahteve poljoprivrednika, sledeća destinacija je Beograd – Skupština”, kazao je Aleksandra Jovanović Ćuta, poslanik koalicije “Moramo Zajedno” i koopredsednik stranke Zajedno.

Inače, kako je javio reporter portala Nova.rs, poljoprivrednici su ranije od pumpe na putu između Stare Pazove i Inđije u koloni traktorima krenuli u protestnu vožnju do Batajnice. Protest je je na toj lokaciji završen danas nešto posle 14.30 časova.

Na čelu protestne kolone bila su tri policijska automobila, a na današnjem protestu u Staroj Pazovi okupilo se oko 20 traktora i 40 ljudi.

Na početku protesta poljoprivrednici su rekli da su uredno najavili protestnu vožnju, ali im je komandir javio da imaju zakonskih problema. Međutim, oni su odlučili da uprkos svemu krenu u protestnu vožnju.

Protest poljoprivrednika Foto:Fililp Krainčanić/Nova.rs

U traktorima i automobilima većina učesnika protesta je povela i svoju decu. Oni su trubili sve vreme, a policija je bila na čelu i na kraju kolone.

Kolona je bila dužine oko 200 metara, javio je reporter portala Nova.rs.

Prema saznanjima reportera portala Nova.rs, poljoprivrednike su, kako su nam rekli, zvali su iz Ministarstva poljoprivrede i da su im rekli da su se uputili ka Požarevcu.

“Pristupio sam danas ovoj inicijativi, ali ovo je tek početak. Ni Vlada Srbije, ni predsednik nam ne ulivaju poverenje, ne rušimo ni vlast, samo pokušavamo da spasemo naša gazdinstva. Imali smo visoku cenu goriva, sušu i švašta još. Ulagali smo mnogo, a nemamo skoro ništa. Nemamo kukuruza, sa cenom koju smo imali prošle godine, koja je bila manja, ali i manje ulaganja sada sa ovom cenom koliko smo uložili nam neće ostati ništa”, kaže Jovan Novanković za portal Nova.rs.

“Mi tražimo naša prava, prvo subvencije za mleko pa onda i ostalo. Mnogo smo uložili, a nemamo ništa, nekada smo radili i gradilo se Preševo, a danas radimo i gradi se Beograd na vodi i Novi Sad, a šta je sa nama? Gde smo mi tu? Ovde nezadovoljstvo kulminira”, kaže Đorđe Sremčević iz Karlovčića.

“Uredno smo se prijavili za protestnu vožnju, ali nam kažu da sada imamo nekih zakonskih problema. Mi samo želimo naša prava, i cenu goriva koja je normalna. Dogovorili smo se sa ostalima da se izborimo. Država traži socijalni mir, a mi tražimo da nam se isplati realna cena suncokreta. Tražili smo da cena za tonu suncokreta bude 700 evra i da možemo da sipamo gorivo po povlašćeno ceni od 179 dinara”, kaže Radoslav Avramović za naš portal.

Protest poljoprivrednika Foto:Fililp Krainčanić/Nova.rs

Milorad Novaković, jedan od poljoprivrednika u koloni, naveo je da oni danas neće blokirati ni Srbiju ni puteve, već će imati jednu protestnu vožnju.

“Ovim putem želim da poručim da mi ne rušimo ni vlast, ni (Aleksandra) Vučića, ni (Branislava) Nedimovića. Mi samo želimo da se ispune neki zahtevi da bolje živimo i da se borimo za našu decu. Jednostavno situacija je kritična u suncokretu i u proizvodnji suncokreta, kao i u proizvodnji mleka”, rekao je za on za N1 i dodao:

“Jednostavno država je spustila cenu premije sa 15 na 10 dinara u nikad goroj situaciji. Poručujem ministru da natera malo njegove saradnike da krenu na teren i da Srbija nije nekolicina tajkuna.”

Blokada u Novom Sadu Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

u Novom Sadu su poljoprivrednici sa traktorima izašli na ulice, oko 10-15 traktora je uspelo da dođe do zgrade Banovine. Njih je prvo policija zadržavala na ulasku u grad, ali je njih nekolicina uspela da se probije.

Blokada u Novom Sadu Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Kako javlja reporter portala Nova.rs, poljoprivrednici su naveli kako će ostati sutra do 9 ujutru, a ako ne dođe ili ih ne primi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović blokiraće ceo grad.

Blokada u Novom Sadu Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Na društvenim mrežama su se pojavile informacije i da su poljoprivrednici iz Pančeva navodno krenuli traktorima za Beograd.

Blokade ima i kod Požarevca, gde je blokiran most na Velikoj Moravi.

Kako nam je potvrdio poljoprivrednik Nedeljko Savić, okupljeni se i dalje nalaze na mostu kod Požarevca i do daljnjeg ostaju ovde.

On je naveo da im se do sada obratio jedan od državnih sekretara Ministarstva poljoprivrede.

Radoslav Adamović iz Inicijative za opstanak srpskog poljoprivrednika rekao je ranije da protest najpre početi u devet sati u Stigu, da bi nakon toga u 12 sati trebalo da krene vožnja na pravcu Stara Pazova-Batajnica.

“Protestna vožnja će krenuti iz Srbobrana verovatno ka Novom Sadu, od Stare Pazove do Batajnice, Subotica i Sombor po gradu, a u Požarevcu će poljoprivrednici Stiga imati svoj plan”, rekao je Adamović.

Protest poljoprivrednika Foto:Fililp Krainčanić/Nova.rs

Dodao je da će opštine Žabalj, Temerin, Bačka Palanka takođe protestovati i da će krenuti u vožnju do Novog Sada. Kako je Adamović istakao, oni će krenuti u protest između 10 i 12 časova.

“Nama je žao što moramo da uznemiravamo druge građane, ali prinuđeni smo da reagujemo na ludosti koje izvodi Ministarstvo poljoprivrede. Protest će početi u različitim intervalima”, rekao je on.

Podsećamo, nakon serije odluka državnog vrha da ograniči cene poljoprivrednih proizvoda, kao i da ne doprinese da teret poljoprivrednika bude lakše podnet u trenutku kada cene galopiraju, poljoprivrednici izlaze na ulice.

Kako je za Nova.rs rekao jedan od predstavnika Inicijative za opstanak srpskog poljoprivrednika Nikola Mažić, u više krajeva Srbije će biti organizovana protestna vožnja od dva sata, koja može da preraste u velike blokade ukoliko im zahtevi ne budu ispunjeni.

“Država je već zabranila izvoz pšenice i ulja, što ne sme da radi. Nama se desila sušna godina, sa najgorom setvom u istoriji Srbije, plus sa ovako formiranim cenama, neminovno je da poljoprivrednici propadnu. Najgora sitaucija je u Banatu. Zahtevamo da se država ne meša u određivanje cena, jer na ovakav način samo par ljudi zarađuje. Dodatno, tražimo da cena suncokreta bude minimalno 700 evra po toni i da nam se dozvoli da sipamo 100 litara goriva po povlašćenoj ceni”, objasnio je ranije Mažić u izjavi za Nova.rs.

Foto: Pavle Ivković/Nova.rs

 

Pogledaj više

Građani u akciji