Građanski aktivizam

Ministarstvo energetike i rudarstva RS odbija uvažiti zahtjev građana i poništiti dozvolu za geološka istraživanja na Ozrenu

„Nakon što smo otkrili da su suakcionari australijske kompanije “Lykos Metals Limited”, koja je vlasnik „Medenog brijega“, dvojica rukovodilaca u Geološkom zavodu RS, koji je pod ingerencijom upravo Ministarstva energetike i rudarstva RS, sve je više naznaka da iza svega kao lobista investitora stoji upravo ministar Petar Đokić“, reakcije su aktivista iz Petrova, koji se protive bilo kakvim istraživanjima na ovom prostoru.

Nakon dvomjesesečnog odugovlačenja da se decidno izjasni da li će poništiti rješenja o odobrenju geoloških istraživanja na Ozrenu firmi „Medeni brijeg“ iz Bijeljine, Ministarstvo energetike i rudarstva je prelomilo i opštini Petrovo i nezadovoljnim mještanima Sočkovca i Kakmuža jasno stavilo do znanja da to ne namjerava učiniti.

Formalno, odgovorili su na zahtjev građana Petrova, koji su peticijom tražili poništenje rješenja za detaljna geološka istraživanja na lokalitetu „Kečkovac-Stolić“ na Ozrenu.

Građani su u zahtjevu uz priložene potpise naveli da je prekršen Zakon o geološkim istraživanjima RS, po kojem nisu dozvoljena geološka istraživanja u naseljenim mjestima, te na područjima na kojima se nalaze javne saobraćajnice, vodoprivredni objekti, izvori pitke i geo-termalne vode, spomenici kulture i niz drugih navedenih razloga.

Iako datiran na kraju decembra, Petrovljani su zbog praznika odgovor iz Ministarstva dobili tek u ovom mjesecu, a imaju povod da se nanovo naljute na ministra Petra Đokića, koji je potpisnik odbijenice za poništenje dozvole „Medenom brijegu“.

„Ministarstvo energetike i rudarstva je dozvolu privrednom društvu „Medeni brijeg“ izdalo u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima i Pravilnikom o postupku odobravanja detaljnih geoloških istraživanja po Projektu detaljnih geoloških istraživanja. Zakonom o geološkim istraživanjima propisano je kada ministarstvo ukida rješenje i kada izdato rješenje prestaje da važi. Ministarstvo će ukinuti rješenje kojim se odobrava izvođenje detaljnih geoloških istraživanja kada se steknu zakonski uslovi za njegovo ukidanje. Republički inspektorat, putem nadležne inspekcije vrši nadzor nad primjenom Zakona i propisa donesenih na osnovu Zakona“, odgovor je iz ovog ministarstva sa Đokićevim potpisom.

„Nakon što smo otkrili da su suakcionari australijske kompanije “Lykos Metals Limited”, koja je vlasnik „Medenog brijega“, dvojica rukovodilaca u Geološkom zavodu RS, koji je pod ingerencijom upravo Ministarstva energetike i rudarstva RS, sve je više naznaka da iza svega kao lobista investitora stoji upravo Petar Đokić“, reakcije su aktivista iz Petrova, koji se protive bilo kakvim istraživanjima na ovom prostoru. Dodaju i da se Đokić nije libio ni da javno brani agresivne investitore, koji su i bez dozvola mještana ulazili na njihova imanja i uznemiravali ih.

Iako su iza meštana ozrenskih naselja, u zahtjevu za obustavu svih daljnih istraživanja na Ozrenu, zvanično stali Opština Petrovo i Eparhija zvorničko-tuzlanska SPC, investitori, po svemu sudeći, nemaju namjeru da se povinuju ovom zahtjevu i odustanu od nastavka radova. Jer, po njima, u cijelom ovom poslu nema ništa sporno, pa su na listi ruda koje očekuju da će pronaći u dubini Ozrena osim bakra, nikla, cinka i olova, dodali i – zlato.

Sasvim je sigurno da neće odustati ni Ozrenci, koji su u pripremi za, kako kažu, dugu borbu, formirali i udruženje „Čuvari Ozrena i regije“, a pri kraju je formiranje još dva. Meta im je, kažu, sada Inspektorat RS, kojem su 8. decembra, kada i ministarstvu, podnijeli žalbu na izdato rješenje o odobrenju istraživanja.

„Podnijećemo prijavu inspekcijama, a po potrebi pokrenuti i upravni postupak, kako bi Inspektorat naložio Ministarstvu ukidanje rješenja od 16. aprila prošle godine, jer je u više slučaja prekršen zakon“, kažu aktivisti iz Petrova, koji su portalu Antikorupcia.info dostavili njihovu žalbu i odbijenicu iz ministarstva.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije